Човешкото тяло се състои на 60-80% от вода, в която са разтворени различни важни вещества. Един от компонентите на вътрешната водна среда са електролитите – отрицателни и положителни йони, намиращи се във фин дисбаланс.

Нарушението на този баланс води до различни нарушения в това как се чувстваме и в общото здравословно състояние.

Защо може да се наруши водно-електролитния баланс

Защо това е опасно и как да се предотврати

Ролята на електролитите

Основната задача на електролитите е предаване на електрически импулси. Освен това електролитите вземат участие в регулирането на различни системи на организма, поддържат водния баланс в тъканите, помагат за транспортирането вътре в клетките на хранителни вещества, а в обратна посока – продукти на метаболизма.

От нормалния баланс на електролитите зависи също работата на нервната система и мускулите, образуването на хормони и други функции.

Например, нарушението на баланса на натрия може да стане причина за хипертония. Това ще е последствие от увеличаване на масата на кръвта, поради което сърцето трябва да изпомпва за единица време повече кръв.

Кръвното същевременно се повишава. Възстановяването на водно-натриевия баланс в този случай, е важно условие за лечение, което понякога е достатъчно за нормализиране на нивото на артериалното налягане.

Електролитите представляват своеобразни соли, които при разтваряне във вода образуват отрицателни и положителни йони. Сред най-важните катиони са натрий, калий, калций и магнезий, аниони са – хлор, фосфати, сулфати и хидрокарбонат.

Причини за водоелектролитния дисбаланс

Основна причина за нарушения на нивото на концентрация на електролити е хиперхидратация или по-често – обезводняване.

Нарушенията на водоелектролитния дисбаланс могат да се развият вследствие на множество причини, например:

 • Тежка физическа работа, особено при висока температура на въздуха – в горещи цехове, през лятото на открито под слънцето и т.н. Човек усилено се поти, с потта от организма се извеждат и соли.
 • Недостатъчен прием на течности през деня;
 • Прием на някои лекарствени препарати – диуретици, стероиди;
 • Диария, повръщане, треска;
 • Заболявания на бъбреците и на черния дроб;
 • Хронични заболявания на дихателната система – например, емфизем на белите дробове.

Обезводняване е възможно и при тези, които в борбата за бързо отслабване са на прекомерно строги диети.

Хиперхидратацията също е опасна – ако пием твърде много вода, е възможно развитие на водно отравяне. Прекомерният прием на течности води до разреждане на вътрешния разтвор и нарушение на електролитния баланс.

Симптомите на това опасно състояние са объркване на съзнанието, припадък и дори смърт, тоест симптомите на обезводняване и хиперхидратация са сходни.

Натрий

Нивото на натрия в кръвния серум при норма трябва да е от 135 до 145 милимола на литър. Всичко, което е по-ниско, е хипонатриемия, а по-високо – хипернатриемия.

При наднормени количества натрий човек изпитва силна жажда – организмът се стреми да попълни недостига на вода и да разреди прекомерно концентрирания разтвор.

В тежки случаи са възможни неврологични симптоми, изразяващи се в объркване на съзнанието, поява на конвулсии, болният може да изпадне в кома.

Сред основните причини за повишаване на концентрацията на натрий са:

 • Продължително повръщане или диария;
 • Загуба на течности с потта;
 • Обширни изгаряния;
 • Патологии на бъбреците;
 • Незахарен диабет.

Състоянието на хипернатриемия може да възникне при парентерално хранене.

Калий

Голяма част от калия е вътре в клетките – около 98%. Този елемент изпълнява в организма множество важни функции, сред които предаване на нервните импулси. От нормалния калиев баланс зависи как функционират мускулите, включително и сърцето.

Дисбалансът на калиевите йони предизвиква мускулна слабост и нарушения на сърдечния ритъм

Калций

Калциевият баланс е необходимо условие за нормално провеждане на нервните сигнали, за работа на мускулите, за образуване на хормони, за обезпечаване съсирването на кръвта и други жизнено важни процеси. Голяма част от калция влиза в състава на костите и не участва в метаболитните процеси.

За поддържане на нормален баланс е важно да си набавяме достатъчно калций с храната, но също така от голямо значение да се усвоява добре, за което са от голямо значение - паращитовиден хормон и витамин Д.

Магнезий

По-голямата част се съдържа в костите, и съвсем малко количество участва в метаболитните процеси в клетките. Характерни признаци издават, когато сме в недостиг или обратното – в излишък.

Как да балансираме електролитите в организма

С достатъчен прием на течности и правилно хранене. Без консултация от лекар не е препоръчителен прием на каквито и да е хранителни добавки, тъй като недостигът на определени електролити е не по-малко опасен от положението, при което са в излишък.