Никое друго растение няма толкова целебни и кулинарни свойства като чесъна.

Чесънът, принадлежи към семейство Кокичеви и може ефективно да се използва при толкова заболявания и състояния, че съвременните билкари смятат, че ако той е бил синтезиран в лаборатория от учени, то би бил едно от най-ефективните и скъпи лекарства.

За щастие, целебното растение е на сравнително ниска цена и е достъпно на практика за всеки, като може да се включи към ежедневното меню или да се приема под формата на хранителни добавки.

Повече от 2000 проучвания по отношение на химичното, фармакологичното и клиничното приложение на чесъна са публикувани през последните 30 години.

Голямата част от тях сочат, че чесънът /Allium sativum/ е богат на антиоксидантите фитохимикали, които включват серните съединения, както и флавоноиди, които спомагат за отстраняването на вредните свободни радикали.

В наскоро публикувано изследване учени от Южна Корея установяват, че покълналият чесън, тоест този който обикновено изхвърляме и не използваме, съдържа по-големи количества от полезни фитохимикали, отколкото пресния.

Въпреки че механизмите за въздействие на всичките компоненти на чесъна не са известни, много от предполагаемите, предпазващи сърдечно-съдовата система свойства, се смята, че се дължат на неговите антиоксидантни компоненти.

Болести на сърцето и инсулт

Научният интерес е фокусиран ентусиазирано върху потенциала за използването на чесъна за превенция и контрол на сърдечно-съдовите заболявания.

Allium sativum е ефективен разредител на кръвта и може значително да увеличи време за съсирване.

При проведено проучване, на участниците се дават само по 800 мг. чесън на прах дневно в продължение на 4 седмици и в края на периода се установява значително намаляване на образуването на кръвни съсиреци.

Това от своя страна намалява риска от исхемичен инсулт, случаите на който достигат 87% от всички пациенти с инсулт.

Исхемичният инсулт се дължи на обструкция на кръвоносните съдове, осигуряващи артериална кръв на мозъка.

Много изследвания доказват, че чесънът превъзхожда лечението с плацебо. Повечето проучвания показват, че редовната консумация на Allium sativum намалява нивата на холестерола с около 8%.

А в едно наскоро публикувано изследване се посочва, че хапването на ½ скилидка чесън дневно може да намали нивата на холестерола с 10%.

Това са клинично значими понижения, които способстват за значително редуциране на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания след 50-годишна възраст.

Чесънът също спомага за понижаване серумните нива на „лошия“ холестерол и триглицеридите.

А няколко по-нови проучвания свидетелстват, че добавянето на чесъна към ежедневното меню може да повиши нивата на „добрия“ холестерол, който не се отлага по стените на артериите.

През 2008 г. анализ на Австралийски учени установи, че чесновите добавки понижават кръвното налягане толкова ефективно, колкото и лекарствата, които се обикновено се предписват – бета блокерите.

При хипертониците, които приемат ежедневно чеснови добавки в порядъка на 600-900 мг. се наблюдава значително понижаване на кръвното налягане.

Възпира инфекциите

Още през 1983 г. американски учени откриват ефективността на чесъна срещу широк спектър от инфекциозни организми като бактерии, вируси, гъбички, включително и коварната кандида, от която според различни данни страдат около 85% от населението на САЩ.

В съвсем скорошно проучване учените откриват, че диалил сулфид, съединение, съдържащо се в чесъна е 100 пъти по-ефективно от два антибиотика, които се прилагат при инфекция с хеликобактер пилори, която е сред най-честите причина за хранително отравяне и язви на стомаха.