Развитието на съвременната гражданска авиация поразява – 40 хиляди летища, почти 300 милиона пътници годишно, полети до всяко кътче на света. И всичко би било отлично, ако дългите полети не представляваха голяма опасност за човешкото здраве.

Проблем №1 – тромби

Възникването на тромби е едно от най-честите явления при дълги полети. Описано е дори специфично заболяване известно като синдром на икономичната класа, когато продължителното неподвижно състояние, тясното място и недостигът на течности предизвикват образуването на тромби в дълбоките вени на краката.

Откъснала се от стените на вените, тази бомба със закъснител се насочва направо към белите дробове, което неизбежно води до смърт. Ежегодно хиляди пасажери на авио лайнерите умират от тромбоемболия като това може да се случи не само на борда на самолета.

Как да действате за предотвратите това опасно състояние? Помагат компресиращите чорапогащници и по-високите чорапи, тоест такива, които достигат до коленете. Те са достъпни във всяка аптека и не са скъпи.

Ако пък не успеете да намерите специално бельо, можете да използвате еластични бинтове и аспирин – той спомага за намаляване на гъстотата на кръвта.

По време на полета задължително следва от време на време да ставате от място и да ходите. Също така не следва да приемате алкохолни напитки преди и по време на полета.

Проблем №2 – болки в гърба

В седнало положение нашият гръбнак поема двойно натоварване. И като добавим и тясното пространство за краката и в резултат получаваме силна болка в кръста, шията и гръбнака.

Ако пък можете да прекарате дългият 5-10 часа полет на крака, тоест в движение, то такова неудобство изобщо не би възникнало, но засега няма такива възможности.

Възможно е скоро конструкторите на самолети да създадат салон, който да разполага със специално оборудване към местата за сядане, което да осигурява възможност за ставане от място по време на полета. Но засега можем само да се надяваме.

Какво да правим?

Съществено понижава болезнените усещания в гърба възглавницата за кръст. Такова приспособление обикновено не струва скъпо, за сметка на това съществено влияе на усещанията по време на полета.

Също така си струва да потърсим и възглавници за шията, които помагат да спим в правилна поза. За предотвратите спазми и застой на кръв в мускулите пийте повече течности и яжте банани.

Проблем №3 – настинка и други вируси

Учените са установили, че рискът от настиване или прихващане на опасен вирус на борда на самолета е много по-висок, отколкото на земята. Колкото по-дълго се намирате в небето, толкова по-вероятно е само след няколко часа да започнете да кашляте, кихате и температурата ви да се повиши.

Това се дължи на сухия въздух в затвореното помещение, в което почти няма въздушна циркулация. А големият брой хора в салона са благоприятна среда за разпространение на бактерии, вируси и като цяло всякакви микроби. Само един настинал може да зарази до 200 пасажери по времена един полет.

Какво да правите?

Най-често вирусите се предават в организма чрез ръцете. Запасете се с антибактериални салфетки и спрей, по-често мийте ръцете си, постарайте се колкото може по-малко да се докосвате до облегалки, дръжки, такива на вратите и до крановете на тоалетната на борда на самолета.