Това, което ние считаме за разговор със себе си – всъщност е монолог на собствения ни мозък. А това, което той пресъздава, много често няма нищо общо с нашите истински потребности, нито с естествените реакции на организма.

Работата на мозъка зависи от нашите убеждения, определени комплекси и влияние на други хора.

Но какво е необходимо всъщност на нашия организъм?

Често ние не можем да разберем това по една проста причина. Ние не обръщаме никакво внимание на собственото си тяло. Безусловно, мазането с крем и постоянното коригиране на собствените ни телесни недостатъци не се вписват към това дължимо внимание.

Става въпрос за истинските природни потребности, за които тялото понякога просто „крещи“, а ние оставаме глухи за тях. За какво може да ни подскаже най-скъпото – физическата ни обвивка, без която животът ни би бил принципно невъзможен.

Взаимно изгодно сътрудничество

Първото, за което организмът ни с удоволствие би закрещял, това за необходимостта да го обичаме, да възприемаме като най-ценното, постоянно да се грижим за него и да не го довеждаме до разболяване.

Ежедневно тялото ни върши огромна работа, всяка клетка работи за нашето благо, дава ни енергия, емоции, способност да виждаме и усещаме този прекрасен свят.

Така че защо сме неспособни да разберем, че е необходимо да полагаме ежедневна грижа за него и не с помощта на печените картофи или пък с хранителни продукти със съмнително съдържание.

Ежедневните спортни натоварвания с цел подпомагане на кръвообращението, мускулите, сърцето и кръвоносните съдове – ето какво е важно и необходимо за него. Дори мозъкът след тренировка ще бъде благодарен.

На първо място той ще освободи ендорфини, а на второ – ще усетим неговата повишена активност благодарение на подобреното церебрално кръвообращение. Тялото се грижи, за да съществуваме, а ние сме длъжни да правим всичко по силите си, за да бъде то силно, крепко, здраво и активно.

Храна, любов, живот

Без храна тялото ни изпитва силен стрес. Това е същото като спирането на достъпа на кислород на рибите в аквариума. Те могат и да бъдат в състояние да се движат за известно време, но с времето ще престанат напълно да проявяват признаци на активност.

Тялото, подложено на жестока диета, изпада в състояние близко до летаргията при земноводните, всички метаболитни процеси се забавят.

Не трябва да се учудваме, че мозъкът подава сигнали за необходимост да отидем на работа или да вършим домакинска работа, а организмът не е в състояние да осигури сам на себе си субстрат за образуване на енергия и лежи неподвижно или бавно изпълзява от леглото.

Най-тъжното е, че в такова състояние тялото не позволява отслабване. Всички вътрешни ресурси се икономисват максимално. И ако желаете да живеете пълноценно, то трябва да храните организма си с пълноценна храна.

Разбира се, трябва да си угаждате от време на време. Но не със сладкиши, а с вкусни плодове и оригинални полезни ястия, които са приготвени от вас с любов, а купени готови и претоплени в микровълновата печка.

Тандем на мозъкът и тялото

Мозъкът е двигател, а тялото – послушна машина. Защо не направите така, че то да движи в правилната посока? Постоянните тренировки, полезните масажи – ето какво може да накара нашият мозък да функционира в правилното направление.