„Аз ще направя това през почивните дни!“

Решение за всички случаи от живота – и когато поредният проект „свети“ и когато е необходимо да се справяте и просто когато трябва да направите куп елементарни ежеседмични задачи.

Разбира се, можете да успеете и да направите много неща през почивните дни, особено ако в делничните дни често ви се пречи, а през уикенда имате възможност да се съсредоточите.

Но и така и никога не си оставяте време за една наистина пълноценна почивка е също лошо решение.

Ако през почивните дни не си отделите време, което можете да посветите на себе си без угризение на съвестта, то в бъдеще е много вероятно да намразите задълженията си и по този начин сте заплашени от емоционално прегаряне.

Какви предимства имат хората, които през почивните дни забравят за работа?

Отдих и възстановяване – човек не е машина, а жив организъм. Нашето тяло, разум и дух са подчинени на цикъла работа, почивка, сън. При разумен начин на живот вие ще можете да запазите продуктивността си през цялата седмица, а още 2 дни или само 1 пълен почивен ден ще ви се отплати.

Той не само ще осигури почивка на разума и тялото, но и ще ви предостави безценна възможност да се върнете назад и да видите нещата от по-широка перспектива.

Проблемите, които са ви безпокояли в петък, в понеделник сутринта ще ви изглеждат като детска игра, тъй като вие ще бъдете в настроение, за да ги решите.

Присъствие – ако смътно подозирате, че ще трябва и през почивните дни да поработите, но не сте определили колко време ще отделите на това, то вие няма да можете да се отпуснете за нито минута.

Ако ще гледаме филми или ще прекарате време със семейството, ще ви безпокои чувство за вина, че не трябва да се занимавате с това и постоянно умът ви ще е зает с мисли за предстоящата за вършене работа.

Но когато се заемете със служебните задачи, вие ще започнете да страдате от това, че сте изоставили роднините си или изпускате някакво удоволствие.

Намерението да работите през почивните дни без ясно решение кога и колко, по-точно в колко часа и за какъв период от време, ще доведе до това, че вие, образно казано, ще се разкъсате на 2.

Но ако просто кажете на себе си, че няма да работите през уикенда или поне няма да го правите през определена част, например от неделния ден, то вие ще можете напълно да се отпуснете и през тези свободни часове ще се посветите изцяло на семейството си.

Отношения – разбира се, понякога се случва да се наложи да пожертвате и почивните си дни за важен проект.

Но ако ви стане навик да се трудите събота и неделя постоянно без прекъсване, няма да имате време за общуване с най-близките ви хора и те ще престанат да ви очакват, тъй като вие ще бъдете винаги заети.

Ако вие постоянно си оставяте време през почивните дни за общуване със семейството и приятелите ви, то ще ви се появи възможност за създаване, поддържане и укрепване на отношенията с тези важни за вас хора.