Когато става въпрос за сън – не се налага да се правят много уговорки. Лягането и заспиването често не е проблем. Ако разбира се разполагате с удобно легло.

Болките в гърба, шията и кръста може да не ни оставят нормално да спим със седмици. И когато вие за пореден път не можете да заспите, то е напълно естествено да започнете да си мислите за новия ортопедичен матрак.

Но, може би, и е изобщо да не ви е нужен ?

Понякога равното и твърдо място за сън прави чудеса със здравето, но да привикнете към него ще ви е необходимо известно време.

Просто гол под, разбира се, не е вариант. Но на него можете да сложите тънък матрак или одеяло. И ще се почувствате положителна промяна, но само ако спите по гръб.

Когато легнете по гръб на твърдата повърхност, под тежестта на тялото мускулите и сухожилията на гърба постепенно започват да се отпускат. Същевременно прешлените заемат правилно положение.

По този начин е възможно справянето с болките в гърба и кръста, и човек започва да се чувства все по-добре всяка сутрин.

Така по време на сън се подобрява кръвообращението във всички органи и части на тялото, но само в случай, че можете да се отпуснете.

Ползите за здравето от съня на пода ще са налице само в положение по гръб, като се слага под шията малка възглавница.

Навик да спят по гръб имат не всички хора, но при необходимост се изгражда много бързо.

Не е подходящо спането на твърдо място, ако:

• сте свикнали да спите само по гръб;
• сте бременна;
• страдате от затлъстяване над първа степен;

При нарушаване на стойката, изкривяване на гръбнака, сънят на твърда повърхност помага за сваляне на натоварването от тези области от него, които са винаги под напрежение.

А когато гръбнакът е отпуснат, ставите и мускулите действат като лост, в момента на неволевите движения на краката и ръцете по време на сън.

Това помага на прешлените постепенно да приемат нормално положение. Така с течение на времето ще подобрите стойката си и ще се почувствате по-добре.

Лягането и ставането по едно и също време също е изключително важно, за да има човек пълноценен сън.

При съблюдаване на определен режим в организма правилно функционират вътрешния часовник, биоритмите не се нарушават, и мозъкът, имунната и ендокринната система функционират в стабилно състояние.

Когато режимът на съня е еднакъв, човек се събужда няколко минути преди звъна на будилника, и не се осъществява насилие над организма, свързано с принудителното ставане.

Фазите на съня преминават през правилните етапи, и човек се събужда в тази, в която е трябвало.

Това правило се отнася и за почивните дни. Няма смисъл да нарушавате своя вътрешен часовник като стоите до рано сутринта и си събуждате на обяд.

В крайна сметка се получава така, че в неделя човек си ляга много късно, а понеделник трябва да става много рано и работната седмица започва с преумора, а като се има предвид в колко лошо настроение са хората в първия ден от седмицата и психическото натоварване е значително повече от обичайното.

Макар и изграждането на навика за спазване на идентичен режим на сън да ви се струва непосилна задача, то след няколко дни ще привикнете.