Без стрес, замърсена околна среда и микроби светът би бил съвсем различен.

Ако въздухът и водата бяха чисти

Един от основните източници на проблеми със здравето – замърсяването на околната среда.

Особено силно неговото въздействие изпитват хората, които живеят в големите градове, тоест повечето от нас, децата и хората, които са вече в напреднала възраст.

Вредните примеси във въздуха могат да предизвикат заболявания на дихателните органи, до бронхиална астма, и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Замърсяването на водата може да стане причина за заболявания на кожата и на органите на храносмилателната система.

Токсичните химикали от почват проникват в растенията, включително и в това, с което се храним, а шумът води до отслабване на слуха.

Повечето, макар и не всички, вредни вещества в околната среда са резултат от човешката дейност. Ако ги нямаше, много хора биха се чувствали по-добре и по-рядко биха боледували.

Но какво ще се случи, ако точно сега преустановим цялото производство, като съответно ще се преустанови и отделянето на вредни вещества и изхвърляне на отпадъци в околната среда?

Ще се случи от много неща, които правят животът ни комфортен. Най-малкото човечеството ще се лиши от много методи за диагностика, включително и на рака, невъзможно ще стане производството на медицинско оборудване, лекарства.

Разбира се, в регионите, където почвата и въздухът са твърде силно замърсени, хората боледуват по-често и повече, а спектърът от заболявания е по-широк.

Генетична бомба със закъснител

В миналото лекарите са се старали да намерят единствена причина за всяко заболяване, но съвременната наука смята, че за развитието на повече от 90% от всички патологии играят роля множество фактори.

Така както няма единствена причина, няма и единствен метод за профилактика.

Човек може да яде здравословна храна, да води активен начин на живот, да избягва контакт с вредни вещества, но не е по силите му да спре вътрешната бомба със закъснител – гените, които отговарят за предразположеността към едни или други заболявания.

Има генетични нарушения, които пряко водят до наследствени заболявания. Други пък само повишават възприемчивостта към едни или други заболявания при определени условия. Златна среда е трудно да се намери, за всекиго е различна.

Ако нямаше стрес

Често за много заболявания бива обвинявани нервните натоварвания – смята се, че водят до сърдечни проблеми, карат ни да преяждаме и да пълнеем, да изглеждаме по-стари от годините си.

Стресът се смята за една от основните проблеми на съвременните хора, популярни са всевъзможни методи на релаксация.
Научното название на стреса е „общ адаптационен синдром“.

Учените смятат това състояние за напълно нормално, то е предвидено от природата не, за да разрушава организма, а за да му помогне да се приспособи към външните условия.

Стресът става опасен, когато се излагаме твърде често на него, и негативните емоции не намират изход.

Ако нямаше микроби

Защо не можем да считаме за идеални условия в тези, в които няма бактерии, вируси и гъбички? Това е невъзможно – микроорганизмите живеят заедно с човека от самото начало на съществуването му като биологичен вид.

Някои от тях вредят на здравето, а с други е партньорски отношения.

Кожата и лигавиците се обитават от микроорганизми, които помагат за поддържане на имунитета, участват в храносмилането, образуват витамини.

Това, което не ни убива, ни прави по-силни

Всякакви въздействия отвън могат да „тренират“ или да разрушат организма. Човешкото тяло се е формирало в условия на жестока еволюционна конкуренция и е било принудено да се приспособява към неудобни условия.