Червилото е част от външния вид на всяка себеуважаваща се жена. То подсилва цвета на устните, придава им блясък, прави ги забележими и неустоими за мъжките погледи.

В същото време ги омекотява и донякъде, в зависимост от вида, овлажнява. Но малко от нас са запознати с тъмната страна на този невероятен на пръв поглед, козметичен продукт.

Какви са съставките на обикновеното червило?

Червилата са хиляди видове и се правят по какви ли не начини, но в много от тях преобладава оловото – опасен метал, който в излишък в организма ни, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, свързани с поведението ни и възприемането на нещата, а в някои по-тежки случаи, дори да доведе до аутизъм.

Въпреки че изследванията показват, че опасният невротоксин (оловото) се съдържа в изключително малки количества в този тип козметични продукти, наличието му всъщност се оказва по-голямо в едно червило отколкото от позволеното, според законите, в един нормален бонбон.

Друга съставка, част от съдържанието на много червила бива пропилпарабенът. Той е често използван не само в различните видове оцветяващи устните продукти, ами и в много други, подобряващи цялостно външния вид.

Тази химична съставка често бива основната причина за алергични реакции към грим от много по-чувствителни хора.

Различните витамини също са част от червилата, но под такава форма, че могат да се окажат отровни за много хора или сериозни алергени, причиняващи неприятен сърбеж, дразнене, зачервяване, подуване, та дори и по-сериозни състояния от изброените в някои по-чувствителни случаи.

Какво ще се случи, ако не премахваме остатъците от червило вечер от устните си, а останем с него непрестанно?

Проведен е опит с жена, който показва ефектите от ежедневното нанасяне на червило, без премахването му. Едва след седмица можем вече да забележим огромна, ясна разлика в устните й. Два пъти по-подути, зачервени, сякаш нахапани.

Докладван е ефект на усещане на горене и изключително неприятно неестествено уголемяване.

Как бавното изчезване на червилото от устните ни се отразява на здравето ни?

Всеки път, когато надигнем чашата, пълна с червено вино или отхапем от любимия си сорт ябълки, заедно с храната или питието, което приемаме, приемаме и малко червило и следователно малко олово.

А това не е невротоксин, който да е полезен за здравето ни, напротив – той многократно увеличава шансовете ни от потенциални сериозни заболявания и ни предразполага към какви ли не алергии.

И не само оловото представлява опасност за здравословното ни състояние.

И макар че, според създателите на разкрасяващия продукт, отровните вещества, които са част от състава му са в изключително малки количества, които по никакъв начин няма да навредят на нашето здраве, засега или в бъдеще, са докладвани много случаи на проблеми, възникнали вследствие на употребата на некачествено червило.

Контролира ли се производството на червила?

Оказва се, че Агенцията, отговаряща за безопасността на храните и медикаментите всъщност въобще няма такъв голям контрол над козметичните компании, какъвто си мислим, че има.

Макар че повечето от тези компании провеждат тестовете си върху животни, животинската реакция към дадено вещество не винаги се оказва еднаква с нормалната човешка такава.

Оказва се, че и с червилата трябва да се внимава. Важно е да не прекаляваме и ако сме свикнали да си нанасяме червило по 20 пъти на ден, да се постараем да ги разредим – да потърсим по-качествено червило или да го заменим с подхранващ устните вазелин.

Трябва да внимаваме повече какво купуваме и да се грижим за себе си, ако искаме да се намираме в добро здравословно състояние.