Имитиращите женският полов хормон естроген химикали в пластмасите, промишлените продукти и в соевите храни вероятно „феминизират“ мъжете и способстват за увеличаване на честотата на затлъстяване сред представителите на мъжкия пол.

Това показват резултатите от проучване, проведено от учени от университета в Аделаида, Австралия.

Изследователите сравняват честотата на затлъстяване сред мъжете и жените в няколко страни по света. Те открили, че по-слабо развитите страни, сравнявани въз основа на променливата величина брутен вътрешен продукт, се наблюдава по-висока честота на затлъстяване след жените, отколкото сред мъжете.

Това явление се смята за нормално, отчасти защото женският полов хормон естроген, който е в много по-високи нива при жените, е свързан с увеличаване на теглото.

Високите нива на естрогените потискат функцията на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма. А понижената секреция на щитовидни хормони е причина за покачване на теглото.

Но в по-развитите държави, обаче честотата на затлъстяване сред мъжете и жените е почти изравнена.

Авторите на проучването посочват, че хормонално обусловеното затлъстяване е много по-често при жените и това се установява от процентното съотношение на хората с наднормено тегло в развиващият се свят.

Но в западният свят – САЩ, Европа и Австралия, броят на затлъстелите мъже и жени е почти изравнен.

Повсеместни замърсители

Учените си обясняват частично това явление с въздействието на синтетичните естрогени, част от по-голяма група химикали, за които е установено е, че смущават функцията на ендокринната система.

За широк спектър от продукти, с които постоянно имаме досег като соеви храни и PVC тръби, от които всеки ден пием вода, е научно доказано, че съдържат изкуствени естрогени или „ксеноестрогени“.

Изследователите са загрижени, че в държавите, в които масово се използва соя, най-вече в САЩ, но и в България месопреработвалите също масово използват соя при производството на колбаси и с течение на времето мъжете все повече ще се феминизират. Това ще се изразява най-вече в типичното за жените затлъстяване – натрупване на мазнини около ханша, което не е характерно за мъжете.

Друг установен източник на ксеноестрогени е поливинил хлоридът, познат ни като PVC. Макар че австралийските учени отбелязват, че се използва масово богатите държави, то и в България водопроводните инсталации на новите сгради са изградени от PVC тръби.

Но за щастие ВИК дружествата в големите градове постепенно заменят старите стоманени, чугунени, етернитови /произведени от азбест и цимент/ тръбопроводи с полиетиленови, които не са източник на ксеноестрогени. А тръби от поливинил хлорид се използват главно за изграждане на канализационните мрежи.

Други познати източници на изкуствени естрогени са различните забавители на горивния процес, диоксини, полихлорирани бифенили, пластмасовият химикал бисфенол А и фталати.

Изброените химикали са свързани с широк спектър от здравословни проблеми и заболявания като затлъстяване и репродуктивни проблеми.

Раждат се все по-малко момчета в развитият свят

За щастие в България, това явление не се наблюдава, тъй като през изминалата 2013 г. са се родили, по данни на НСИ, 34 311 момчета и 32 750 момичета, макар и трудно да може да се приеме за достоверно, тъй като не са отчетени абортите.

Но през 2010 г. датското правителство публикува доклад от 326 страници, в който се заключава, че ксеноестрогените са вероятно причината не само за феминизацията на мъжете, но също така и за намаляване на раждаемостта на момчета.