Многовековните наблюдения върху бременните жени показват, че с момче наистина е по-трудно. Когато съвременната медицина започнала да изучава този феномен, се установили интересни факти. Плодът от мъжки пол силно променя хормоналния фон на бъдещата майка.

Особено уязвими са жените с рижава коса, както и тези с нулева кръвна група. У нас първите са рядкост, но почти 32% от населението е с нулева кръвна група. Ако те очакват раждането на син, то токсикозата е неизбежна, като може да бъде както ранна, така и късна. Необходимо е редовно да се правят изследвания, да се измерва кръвното налягане и да се контролира теглото.

Минимално отклонение от нормите трябва да се превръща в повод за посещение на лекар.

Освен това е необходимо съблюдаването на хипоалергенна диета. Последните изследвания показват, че този начин на хранене може да понижи и дори да предотврати развитието на токсикозата.

Затова в диетата на бременната не трябва да присъстват орехите, медът и да се яде само по малко риба. Най-добре е да се предпочитат зелените, жълтите плодове и зеленчуци.

Изключение са цитрусите, дневното количество от които не трябва да превишава 200 грама. И това при условие, че бременната никога не е имала алергия към портокали, мандарини или грейпфрути.

Под забрана са също и тези храни, които съдържат голямо количество хистамин. Това вещество предизвиква алергия и неблагоприятно се отразява на бременност като опасността от развитие на токсикоза се увеличава значително.

Затова от менюто на бъдещата майка трябва да се изключат ферментиралите сирена, които у нас не са особено популярни. Същото може да се каже за доматите, бирената мая, киселото зеле, рибните консерви и говеждото.

Съвети за жените с нулева кръвна група

Износването на момченца не е лесно и за жените с 1-вата кръвна група. При тях имунитетът се понижава и се наблюдава предразположеност към инфекции. Това твърдение е вярно за 5-8% от жените с 0 кръвна група.

Много внимателно трябва да се пазят от инфекции – преди всичко от настинки. Затова трябва да избягват оживените места – магазините и обществения транспорт. Ако посещението в тях е неизбежно, то следва да се вземат мерки за предпазване.

Сред тях най-известната е оксолиновият мехлем, който понижава риска от заразяване, тъй като убива вирусите. Следва да се нанесе върху лигавицата на носа и на кожата под ноздрите.

Но тук има и още един нюанс – оксолиновият мехлем придава лек блясък, който жените се опитват да прикрият с пудра. В този случай ефективността на препарата рязко се понижава, затова се нанася върху грима.

Едновременно могат да се използват и натурални средства като прополис. Малко парче от него може да се дъвче вместо дъвка. Такава замяна ще ви осигури само ползи, тъй като в прополисът се съдържат съединения, унищожаващи бактериите и вирусите.

Тези вещества се разпространяват по цялата носоглътка и препятстват заразяването. Същото може да се каже и за корена от женско биле, който съдържа глицеризинова киселина, притежава мощно противовирусно действие.

Затова, когато бъдещата майка се качва в метрото или в автобуса може да си сложи в устата малко късче от корена и да го дъвче по време на пътуването.

Жените, чакащи момчета, също страдат и от хипертония, като рискът се увеличава, ако преди зачеването вече са имали пристъпи на високо кръвно налягане.