Лекарите без значение областта на тяхната специализация тръбят за опасностите от хроничния стрес. Това състояние, което много хора са свикнали да приемат за нещо нормално в съвременния живот, може да се превърне в неспецифична причина за огромно количество заболявания.

За начало да внесем разяснения в терминологията. Стресът не е нито добро, нито лошо. Явява се естествен адаптационна реакция на организма на въздействието на различни или психологически фактори.

Положителната и отрицателната форма на стреса - еустреса и дистреса, притежават сходни черти – активизират кората на надбъбречните жлези, стимулират образуването на кортизол, повишават тревожността и водят до изтощение.

В тази статия ние събрахме 10-те най-разпространени последствия от хроничния стрес.

1. Влошаване на паметта и концентрацията

Стресът привежда нервната система на човека във възбудено състояние. Това е естествено, тъй като е необходимо да фокусирате всички свои усилия върху решаването на актуални проблеми.

Но продължителното психоемоционално напрежение много бързо изтощава съзнанието ни, а основните когнитивни функции започват бавно да отслабват – човек по-лошо систематизира информацията, лесно може да бъде разсеян, а паметта му се влошава.

2. Тревожност и съсредоточаване върху лошото

Хроничният стрес принуждава мозъка да бъде постоянно „на щрек“, затова тревожността е естествена защитна реакция на организма на раздразващите го фактори.

Освен това безпокойството е един от основните симптоми на посттравматичния стрес синдром, възникващ вследствие на единична или повтаряща се травмираща психиката ситуация.

3. Раздразнителност и избухливост

Съществуват хора, за които раздразнителността и повишената възбудимост е нормално състояние, обусловено от темперамента.

Но в повечето случаи такива реакции са метод на психологическа защита от външна агресия, неуспехи, критики и от други стресови фактори.

Ако те не бъдат пресечени човек постепенно губи контрол над себе си, а неговата избухливост може да разруши ценните семейни, приятелски и професионални отношения.

4. Хранителни разстройства

Хроничният стрес е пряко свързан с хранителните навици. За да се справи с напрежението и да си достави удоволствие, човек започва да търси утеха в храната или пък напротив, опитва се да я ограничи.

Като последствие се развиват цял ред нервни разстройства – анорексия, булимия, преяждане, психогенно повръщане, загуба на апетит и пълен отказ от храна.

Често стресът става причина за затлъстяване и за да справи с проблема на човек му трябва не просто корекция на храненето, но и помощ на психиатър.

5. Вредни навици

Това че алкохолът или наркотиците могат да помогнат за справянето със стреса е опасен мит, който е погубил милиони човешки животи.

Действително, въздействието на определени химическа вещества може временно да понижи тревогата и безпокойството.

Но в бъдеще всяка зависимост се превръща в допълнителен източник на стрес и човек се върти в кръг, като постепенно състоянието му се влошава.

6. Язвена болест

Много сме слушали за това, че язвата на стомаха и на дванадесетопръстника е последствие от постоянното излагане на стрес.

Тази теория е намерила потвърждение благодарение на медицинските изследвания – стресът повишава нивата на солната киселина в стомаха, като така се активира секреторната функция на панкреаса, а голямото количество предизвиква възпаление, ерозии и язва на лигавицата на стомаха.

7. Загуба на сексуално влечение

Хроничният стрес може да стане причина за импотенция при мъжете и понижаване на сексуалното желание при жените. В състояние на постоянно нервно напрежение мозъкът на човека не може да се отпусне и сексуално желание не настъпва.