Защо косата се омазнява толкова бързо
Красота

Прекомерното отделяне на кожен себум в областта на скалпа може да се превърне в истински кошмар. Твърде бързо омазняващата се коса кара своята притежателка да усеща неувереност и дискомфорт.

Измитата на сутринта коса още вечерта изглежда мазна, а прическите не могат да задържат формата си.

Бързо омазняващата се коса не може да характеризира човек като немарлив. Проблемът е със строго специфичен характер, макар и да създава немалък дискомфорт. Как да организираме грижата за косата, и какви фактори способстват за по-бързо омазняване на косата.

Красива коса – какво води до омазняване

Красивата коса е резултат от правилна грижа, но съществуват и други, които способстват за влошаване на състоянието. Според статистиката, прекомерното омазняване най-често се проявява при хората с тъмна коса – от черна до тъмноруса.

По-рядко с този проблем се сблъскват светлокосите и тези с рижава коса. най-често косата се омазнява в тийнейджърска възраст и при бременност или менопауза, тъй като хормоналният фон претърпява сериозни изменения.

Също от мазна коса страдат по-пълните хора, които прекаляват с мазните храни.

Що се отнася до външните фактори, косата се омазнява по-бързо при хората на отговорни длъжности, и съответно при сериозно излагане на стрес.

Причини за омазняване на косата

Красивата коса изглежда здрава и обемна. Какви фактори могат да способстват за влошаване на външния вид?

Лятна жега

Външните фактори, сред които твърде висока температура, въздействие на директните слънчеви лъчи и прекомерна влажност неблагоприятно се отразяват на здравето и красотата на косата. Всичко това стимулира функцията на мастните жлези, от което косата се замърсява по-бързо.

Постоянни докосвания

Навикът да си пипаме косата не е от най-полезните. Освен това, подобно механично въздействие може да увреди структурата на косъма. По време на тактилен контакт мръсотията и мазнините от ръцете се пренасят на кичурите, като способстват за по-бързо замърсяване.

Избор на неправилен шампоан

Проблемът е, че различните видове шампоани се разработват в съответствие с потребностите на различните типове кичури. Грижата за косата, склонността към омазняване изисква използване съответния тип козметика.

Хормонален дисбаланс

Често именно хормоналният дисбаланс става причина за прекомерно омазняване на косата. От този проблем страдат тийнейджъри. По време на пубертета андрогените в организма стимулират активната функция на мастните жлези, които започват да синтезират повече кожен себум.

Също на процеса може да повлияе периодът на менструация при жените. Независимо от предприеманите действия количеството на отделяния себум не намалява, докато не се възстанови хормоналният баланс в организма.

Какво е противопоказно за мазна коса?

При грижа за коса, склонна към омазняване, категорично се забранява:

  • Миене с гореща вода;
  • Използването на гел и восък за оформяне на прическа;
  • Сушене със сешоар в режим горещ въздух;
  • Използване на преса за коса;
  • Метални аксесоари за оформяне на прическа;
  • Често ресане и прочие масажни манипулации на кожата скалпа;
  • Събирането на дълга коса в сложни прически;

Правила за грижа за косата, склонна към омазняване

Корекцията на излишното омазняване на косата е по-лесно, отколкото борбата с накъсването и сухотата на скалпа.

  • Приветства се използването на средства, които съдържат лимонен екстракт;
  • Препоръчителна е честа смяна на спалното бельо и особено на калъфките, тъй като именно през нощта отделянето на нощен себум се увеличава;
  • Важно е да се организира и правилно хранене, от което се ограничават твърде пикантните, мазни, сладки и пушени продукти;

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 163

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg