Това е нормална реакция на организма, ако ефектът отмине бързо.

Как и защо се набръчква кожата

Появата на бръчки на кожата, когато е във вода без значение от нейната температура съвременните изследователи свързват с работата на симпатиковата нервна система.

Активира се при освобождаване на адреналин и помага на тялото да се адаптира към необичайни обстоятелства. И по-точно, към действията под водата или на влажна повърхност. При намокряне нервните окончания предават на кръвоносните съдове сигнал да се свият – обемът на кръвта в меките тъкани намалява, и кожата се свива, образувайки бръчки.

Набръчканата кожа осигурява по-добро сцепление с влажна повърхност. Например, може да е помогала на нашите предци да ловят риба с голи ръце или да ходят по мокра след дъжд земя, без да падат. Сега тази особеност също може да ни потрябва, например, за да не се подхлъзнем, когато излизаме от банята. Не всички изследвания обаче потвърждават, че набръчканите стъпала и длани наистина имат такава функция.

Сега тази реакция на организма изглежда ненужна, но за древните хора най-вероятно е била от изключителна полза. Учените имат две версии за нейната поява.

От релефната кожа водата се стича бързо – бръчките създават на дланите и стъпалата канали, които обединяват капките в единен поток. Така изпъкналите части по-бързо изсъхват и са готови за работа.

Възможно е този ефект да възниква единствено на стъпалата и дланите, заради особеностите на физиологията. Там няма мастни жлези, а това означава, че не се образува себум – кожна мазнина, една от задачите, на която е, е защита от намокряне. За това и реакцията на нервната система настъпва по-бързо.

Алтернативна версия

Преди появата на бръчките във водата са се свързвали с осмозата, тоест проникване на вода през кожата. В полза на тази версия е особеното действие на кератина, един от белтъците в състава на кожните клетки.

При контакт с вода постепенно поема я поема и променя формата си. В сух вид влакната напомнят спирали, а във влажно постепенно се изправят и изискват повече пространство.

Кератинът се намира в кожата, тоест във външния слой на кожата. Разширява се, а другите слоеве на кожата запазват предишния си обем. На дланите и стъпалата епидермисът е с по-голяма дебелина, отколкото на другите части на тялото, и ефектът на сбръчкването е по-забележим.

Тази теория обаче се опровергава от експериментите с нервните окончания – ако те са повредени, кожата на дланите остава гладка, дори и след дълъг престой във вода.

Ако пък причината за бръчките е в осмозата, нервните окончания не биха повлияли на резултата.

Кога набръчкването във вода е повод за безпокойство

Средно кожата на дланите и стъпалата трябва да се върне към нормата 10-15 минути след контакт с водата. Ако процесът на заглаждане се забави, това може да е признак на аквагенна кератодермия – аквагенна дерматоза. Това е много рядко заболяване, което се среща при хора с муковисцидоза или при носители на гена на тази болест. Също може да се предизвика от нарушение на баланса на солите в клетките на кожата или като реакция на някои лекарства.

Бръчките по кожата при аквагенна кератодермия могат да се запазят в продължение на час и дори повече. Понякога симптомите се съпровождат с малки бели и безцветни обриви на дланите.

Ако кожата не се връща към обичайното си състояние това може да е лош сигнал, възможен признак на нарушения при функциониране на нервната система.

Какво още се случва с кожата в гореща вода

Дланите и стъпалата не страдат от горещата вода, за разлика от другите части на тялото. Проблемът е в това, че заедно с потта и мръсотията се отмива и част от себума – кожата става суха и обезводнена. За това не е препоръчителен горещ душ или вана. А вместо това миенето трябва да става с топла вода и при необходимост да се нанася овлажняващ крем.

Не е препоръчително къпането и миенето с гореща вода при кожни заболявания, тъй като състоянието може да се влоши.

 

Сега тази реакция на организма изглежда ненужна, но за древните хора най-вероятно е била от изключителна полза. Учените имат две версии за нейната поява.