Тяхната ефективност е потвърдена от експерти.

Да бъдеш умен, това е прекрасно. Но интелектът е нещо, което трудно може да се разпознае в движение. И в много случаи е много по-важно да изглеждаме по-умни пред другите, отколкото сме в действителност.

Разбира се, не можем да променим генетичните си заложби и да повишим значително коефициента си на интелигентност, но навярно ще ни се получи да изглеждаме по-интелигентни. За това има девет стратегии, ефективност е потвърдена от експерти.

Какво да правим, за да изглеждаме по-умни пред околните

1.Не дръжте в ръка чаша с алкохол

Съвместно изследване на Университета на Мичиган и на Пенсилвания – когато околните видят, че човек държи в ръка чаша, те автоматично започват да го приемат като не толкова умен.

И причината не е в това, че се смята, че глупавите хора пият повече алкохол. Връзката между употребата на алкохол и по-ниските интелектуалните способности е толкова устойчива и очевидна, че се предполага наличието на такива нарушения, дори и да ги няма.

2.Вярвайте в себе си

Нищо не демонстрира интелект толкова ярко, както увереността. Изследванията потвърждават – хората, които са повярвали в своя ум, започват по-добре да се справят с различни интелектуални задачи. От друга страна, неувереността влошава тези резултати, кара ни по-често да грешим. И това, което е още по-лошо, околните започват да усещат, че се съмняваме в себе си, и по този причина не ни смятат за толкова умни.

Ако желаем хората да ни вярват, е добре за начало да повярваме в себе си.

3.Говорете изразително

Експерт по телекомуникации твърди, че ако двама души говорят едно и също този, чийто глас звучи по-изразително, ще изглежда за околните по-умен от другия.

За да изглеждаме по-умни, трябва да контролираме как говорим, да променяме височината на гласа, скоростта и енергичността, с която произнасяме една или друга дума.

4.Пишете просто

Само изглежда, че колкото повече умни думи използвате, толкова по-умни изглеждате. Истинският интелект говори сам за себе си, затова не е нужно да се хвалим с впечатляващ речников запас.

Освен това винаги има риск да сгрешим. А ако използвате сложен термин неправилно или без необходимост, извън контекста, на околните ще им се стори, че интелектът не ви е висок, а просто се перчите.

Искате да изглеждате по-умни, просто се съсредоточете върху това вашите мисли да стигнат до събеседника.

5.Използвайте графики

Изследване на Корнелския университет, САЩ, показва, че хората се доверяват повече на източник на информация, ако съдържа графики.

Така например, в един експеримент, който се споменава в научен труд, на участниците предложили да се запознаят с документ, описващ ефективността на ново лекарство против простуда.

Половината от участниците дават отчет, вътре в който има диаграми. Останалото е просто текст. Равносметката е 96% от доброволците от първата група счели твърденията в документа за логични и верни. В другата група до това заключение стигат само 67% от участниците.

Следващият път, когато трябва да разкажете нещо, рисувайте графики. Така ще ви сметнат за по-убедителен и по-умен.

6.В крак с тълпата

Това може да ви се стори странно, но изследване на Бостънския университет потвърждава, че е важно да се движим в еднакво темпо с околните. Това се отнася към човешкия навик да приписваме по-висок интелект на хората, които правят нещо с приблизително същата скорост, както и болшинството.

За да изглеждаме по-умни, трябва да престанем да бързаме, но също и така да не се суетим и да се вманиачаваме по това, което правим като безумен робот.

7.Обличайте се умно

Многобройни изследвания показват, че навиците ни на обличане влияят на това как ни възприемат хората.

Качественият официален костюм дава възможност да изглеждаме по-умни. Обратното – много разголената кожа, кара хората да ни мислят за по-лекомислени, тъй като вниманието им се фокусира върху тялото ни, а не върху разума.

Още повече, че и дрехите влияят на ефективността в работата. Едно неотдавнашно изследване показва, че хората се справят по-добре със задачите за интелект и за концентрация, а ако са с лабораторни униформи.