Вероятно сте попадали в ситуацията, когато на ум не ви е идвала нито една светла мисъл по повод решение на внезапно възникнал проблем. И да стоите, сякаш в някаква бездна, макар и отчетливо да осъзнавате, че отдавна е дошло времето за действие. Да не се поддавате на паника.

По силите ви е да вземете всичко под контрол, но за тази цел трябва да спазвате 4 лесни правила всеки ден, които са резултат на усилията на Робърт Сюз, собственик на американска компания, чиято мисия е да оказва съдействие на начинаещите изследователи, изобретатели, художници и много други специалисти, желаещи да бъдат полезни на света.

Робърт прекарал немалко часове, размишлявайки как да развива не само своя мозък, но и да помага на другите да го правят, тъй като, както е известно, че неговите възможности са доста големи.

С каквото и да заети вашите мисли, този процес изисква немалко умствени усилия. Мозъкът е зает със съзидание, и помощта ви няма да навреди.Вдъхновението, според Робърт Сюз, може да се усили, ето как.

1. По-често се разхождайте

Редовните физически натоварвания подобряват съобразителността и паметта. Еднакво полезни са както кросовете, така и обикновената разходка на чист въздух – това ще позволи да освободите съзнанието си и умът ви да се изпълни със свежи идеи. Опитайте сами!

Всички физически натоварвания имат своите предимства, но особено ефективни се оказват продължителните разходки пеша, бягане и каране на велосипед.

Това се дължи на факта, че при всички тези видове активности се активира свойството на мозъка – невропластичност – възможност да се променят и възстановяват загубените връзки във вид на реакции към външните въздействия.

Това може да бъде полезно при развитие на паметта, способността за усвояване на информация и дори възстановяване на мозъка след увреждане.

А и още по време на самото ходене, например, пред очите картината се променя – възникват различни обекти, сменят се един след друг, сякаш са кадри. Всяко ново място, което посещавате, спомага да се родят нови образи и идеи, а вие да осъзнаете и ролята на тези или на други неща в живота.

2. Намерете си хоби

Мозъкът постоянно се намира в търсене на нещо ново и на различни задачи, с решаването на които ще изпълни основната си функция. Започнете да учите някакъв чужд език, запишете се на танци или на курсове по свирене на китара.

3. Яжте храна за мозъка

На мозъка, както и на тялото, му е необходима здравословна и богата на хранителни вещества храна. Особено това се отнася за омега-3 полиненаситени мастни киселини и флавоноиди – незаменими компоненти за организма. Благодарение на тях се подобряват мисловните способности и паметта.

4. Оставяйте на мозъка си време за почивка

Изключително полезно е да знаете и да прилагате на практика специални техники, позволяващи на мозъка поне малко да си почине през деня. Например, любимата на много хора медитация.

Само няколко минути духовно самосъзерцание ще ви помогнат да се концентрирате върху най-важното, а също и за известно време да оставите проблемите на страна. Както и в случая с разходките, почивката и медитацията, спомага на мозъка бързо да се възстанови и да се върне, образно казано, с нови сили за работа.