Намирането на спътник в живота не е толкова просто, а обществените предразсъдъци и нашата собствена природа още повече усложняват нещата и пречат да направим верния избор.

Какво ни кара да бъркаме и да живеем нещастен брак и защо самотата е по-добрия вариант от връзката с неподходящ партньор?

Изследванията потвърждават, че хората, които са женени, са по-щастливи, отколкото самотните или разведените. Но същевременно хората, които не са щастливи със своя партньор, страдат повече, отколкото самотните, а хората в удачен брак са дори по-щастливи, отколкото е прието да се смята.

Самотните хора се намират в неутрално положение и са изпълнени с надежда. От придобиването на пълно щастие ги дели само една крачка – създаването на добри отношения.

А ако пък човек е в неудачна връзка, стъпките към щастливия брак са минимум 3:

1. Преминаване през сърцераздирателна раздяла;
2. Преживяване на етап на емоционално възстановяване;
3. Създаване на добри отношения;

Така че, ако сте сами, не всичко е толкова лошо?

Размишленията колко е важно правилно да се избира спътник в живота е все едно да размишляваш за размерите на Вселената или за смъртта – това са твърде глобални понятия, които трудно се осъзнават.

Но за разлика от смъртта или размерите на Вселената изборът на спътник в живота се поддава на вашия контрол. Нужно е да се разбере какво означава това решение, и внимателно да се оценят различните фактори, преди да се приемат.

Защо това е толкова важно?

Да започнем със следното изчисление – извадете от 90 години своята възраст. Ако живеете дълъг живот, това е количеството години, което ще прекарате със своя спътник в живота.

Получават се доста години.
Разбира се, хората могат да се разведат, но обикновено всички мислят, че с тях това няма да се случи. Неотдавнашно изследване показва, че 86% от младите хора смятат, че техният текущ или бъдещ брак ще продължи цял живот.

Когато си избирате спътник в живота, трябва да отчитате, че той ще стане родител на вашето бъдещо дете и ще му окаже дълбоко влияние.
С този човек ще вечеряте 20000 пъти, той ще ви придружава на пътешествия по време на 100 отпуски, ще ви стане приятел, който ще споделя с вас отдиха и развлеченията, домашен психотерапевт и този, който 18000 пъти ще ви разказва как е минал денят му.

Факторите, които работят против нас

Как така се получава, че толкова много добри, умни, образовани и рационални хора избират партньори, които не ги устройват по всички параметри?

Хората не знаят какво искат от една връзка

Когато човек няма с кого да се среща, той не си представя какво може да иска от една връзка. В едно изследване любителите на бързите познанства разказвали за своите предпочитания във връзките, но при реално познанство след няколко минути опровергавали своите утвърждения.

Това не е изненадващо – обикновено е нужен опит, за да преуспеем в нещо. Но не всички успяват да изградят сериозна връзка, преди да си изберат спътник в живота. Просто нямаме достатъчно време.

Обществото ни дава ужасни съвети

Обществото поощрява нашата необразованост във въпроса с връзките и ни съветва да оставим всичко на самотек.

Ако започнете свой бизнес, обществото е съгласно с това, че ще бъдете доста по-ефективни, ако се учите в бизнес училище. Но ако някой отиде на училище, където да го учат да си избира партньор, то тогава този човек ще бъде сметнат за луд.