Наследствеността не е присъда!

Понякога това, което ние получаваме в наследство, се превръща в тежко бреме за нас. Разбира се, ние сега не говорим за ковчеже с порцеланови еленчета, достигнали до вас от вашата баба или пък за акварелните натюрморти от вашия, например, чичо.

Човек може да унаследи нещо доста по-неприятно, скрито в неговите гени – наследствените заболявания.

Било то захарен диабет, болестта на Алцхаймер или патологии на сърдечно-съдовата система, наличието на наследствени заболявания в рода оставя своя отпечатък върху живота на човека.

Някои се опитват да игнорират това, а други, напротив, държат да са наясно с медицинската история на своето семейство и с генетиката му. Но във всеки случай не е лесно да се живее с въпроса: „Ще застигне ли и мен такава участ?“

Наличието в рода на наследствени заболявания често предизвикват тревога и безпокойство. Това може да влоши сериозно качеството на живота.
Ето пример с 34-годишен мъж, който е прекарал по-голямата част от живота си в такава атмосфера.

Неговият баща починал на 43 години неочаквано от инсулт. Неговият баща на 64 години от сърдечен пристъп, а неговия баща на 57 години поради същата причина, а неговият баща на 61 години от инсулт.

Тоест средната продължителност на живота на мъжете в неговия род е 56 години – повече, отколкото е живял средностатистическият миньор през 19-ти век и много повече, отколкото е живял неандерталеца. Но за 20-ти и още повече за 21-ви век, това е твърде малко.

34-годишният мъж не желае да продължава тази печална традиция и той в бъдеще би искал да избегне развитието на сърдечно-съдовите заболявания, които са станали причина за ранната смърт на неговите роднини по права линия.

Той иска не само да бие рекорда по продължителност на живот в неговия род от 64 години, но и да го надвиши с поне десетилетие. Но 34-годишният мъж смята, че това са само напразни надежди за човек с такава наследственост.

И според него ранната му смърт е строго определена от неговите гени и шансовете му да живее до 80-години не са повече, отколкото на една майска муха.

Под предлог, че ще изготвя статия за медицинско издание той се обръща към специалисти по генетика, за да се запознае по-подробно с този проблем.

Генетични изследвания или генеалогично дърво?

Генетичните консултанти се сблъскват в своята практика с много хора, които се смятат за наследствено обречени. Тяхната работа се състои в това да помагат на пациентите си правилно да разберат възможния за тях риск от развитие на наследствени заболявания.

Не е изненадващо, че хората усещат своето безсилие пред собствените си гени. Повечето от нас мислят за ДНК и за генетични изследвания със суверенен страх. Новите съобщения за достиженията на генетиката понякога звучат като зловещите пророчества на древния оракул.

Всяко откритие в областта на генетичната медицина лишава човечеството от малка частица от неговата свободна воля и безметежното му неведение.

Съществуват примери за това как един единствен ген може да предопредели съдбата на човека.

Точен и изключително обикновено тест за болестта на Хънтингтън – рядка, но неизлечима патология на нервната система може да даде отговор на въпроса, дали вие имате смъртоносния ген.

Резултатите от теста могат напълно да разрушат живота на пациента.

Въпреки това обаче заболяванията на сърцето и много от видовете рак нямат точно определена причина. Напротив те се явяват резултат от съчетано действие на генетични фактори, на околната среда и на начина на живот.

Генетичната предразположеност към тези заболявания е само един от рисковите фактори, като тютюнопушенето или заседналия начин на живот.