Недоверието пази от разочарования, когато е в малки дози. Но ако то започне да преобладава в отношенията с околните, рискуваме да се окажем изолирани от всички. Как отново да се сдобием с доверие и увереност?

„Не ме ли лъжеш? Колко дълго можеш да ме подкрепяш?” Недоверието е неприятно предчувствие на външна заплаха, че нещо може да ни навреди.

Става въпрос за поведение, което е непропорционално на реалната ситуация и може да ни блокира, парализира, пречи ни да живеем пълноценен живот.

Недоверчивият човек винаги се поставя под съмнение позитивното, за да не общува със света. Освен това, е изпълнен с предразсъдъци.

Къде се ражда недоверието

Корените – отново в детството

Отговор дава американският психоаналитик Ерик Ериксон, който през 50-те години на 20-ти век въвежда понятието „базово доверие” и „базово недоверие”, за да се обозначи периода на развитие на човека от раждането до 2 години.

През това време детето се опитва да определи, с помощта на които се чувства любим и приет.

Вярата и недоверието се залагат в ранно детство и повече зависят от качеството на отношенията с майката, отколкото от проявленията на любовта.

За възпитаването на доверие на детето към майката помага за съчетанието на 2 фактора: чувствителност към потребностите на детето и увереност в себе си като родител.

34-годишната Мария разказва как нейната майка постоянно е търсела помощ от приятелки – за домакинската работа или за помощ с грижите за нея като дете. Тази неувереност в себе си се предава и на детето и вече порасналата Мария изпитва постоянно недоверие при общуване с околните.

Най-важното е да се чувстваш, че те обичат, така вярата расте и в бъдеще се превръща в способността за преодоляване на трудности и разочарования. И обратно, ако детето не усеща, че е достатъчно обичано, ще победи недоверието към света, който изглежда непредсказуем.

Недостиг на увереност в себе си

Колега, който лъже, приятел, злоупотребяващ с щедростта ни, любим човек, който ни предава. Недоверчивите хора имат идеалистичен поглед към отношенията си с околните.

Очакват твърде много от околните и най-малкото несъответствие с тяхната реалност възприемат като предателство.

В някои случаи това чувство се превръща в параноя /„Всички ми желаят злото”/, а понякога води и до цинизъм /„Бившият ме изостави без никакви обяснения, следователно всички мъже са подлеци и използвачи”/.

Да започнеш връзка с някого, това означава да поемеш риск. И това е възможно само за тези, които са достатъчно уверени в себе си, за да не се чувстват зле в случай на измама. Липсата на увереност в друг човек често означава недостиг на увереност и в себе си.

Ограничен поглед върху реалността

Страхът и недоверието са основните елементи на съвременното общество, и всички ние, които си стоим у дома, гледайки реалния свят през прозореца, без да участваме в реалния живот, споделяме цинично отношение към него и сме сигурни, че сме сред врагове.

Причината за всеки психологически дискомфорт е вътрешно душевно безпокойство. За да се случат някакви изменения, е необходима сляпа вяра в това, че всичко ще се разреши по най-оптималния начин.

Какво означаваш да се довериш и да се сдобиеш с увереност в себе си? Това означава да разбереш каква е истинската природа, и да осъзнаеш, че увереността се заражда в нас самите.

Какво да правим с недоверието

Да се върнем към източника

Отказът да се доверяваш на другите често е свързан с болезнен житейски опит. Когато определите за какво е бил този опит, ще стане по-толерантни и гъвкави.

Старайте се да не обобщавате

Не всички мъже мислят само за секс, не всички жени се интересуват само от парите и не всички началници са с отвратителен характер. Освободете се от предразсъдъците и дайте на другите шанс.

Ценете позитивния опит

Навярно сте срещали и честни хора, а не само подлеци и измамници. Споменете си за позитивния опит от живота, тъй като не сме обречени да бъдем постоянно в ролята на жертва.