По данни на СЗО, през 2015 г. от това заболяване са страдали 46 милиона души, а към 2050% се прогнозира увеличаване на този брой до 131,5 милиона. Това ще се превърне в истински проблем както за семействата, в които живее човек със старческо слабоумие, така и за цялата система на здравеопазване.

Основни пазители от деменция са полезните навици, кои са те?

Как да се предпазим от старческо слабоумие - полезни навици 

Деменцията не случайно е наречена старческо слабоумие, или маразъм, тъй като засяга предимно хора в напреднала възраст. Развиват се постоянни прогресиращи изменения в главния мозък, съпровождащи се с нарушения на всички когнитивни функции:

  • Памет, говор, мислене и внимание;
  • Способност за възприемане на получена информация;
  • Овладяване на нови навици и усвояването им.

Лекарите бият истинска тревога, затова на първи план е профилактика на деменция, която до голяма степен е сходна с профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Това, което е полезно за сърцето, е с идентичен ефект и за мозъка.

В хода на многогодишни клинични изследвания са установени фактори, които повишават и понижават риска от старческо слабоумие.

1.НЕ на алкохола – профилактика на Алцхаймер

Болест на Алцхаймер – това е една от формите на деменция, открива се в половината от всички случаи на слабоумие. Рискът от развитие на тази болест е по-висок при хората, които често злоупотребяват със спиртни напитки.

Алкохолът и неговите производни са невероятно токсични и първо засягат мозъчните клетки. Затова и лекарските препоръки са еднозначни – трябва да се избавим от навика да злоупотребяваме с алкохол.

Съществува мнение, че чаша червено вино е дори полезна, особено за сърцето и за кръвоносните съдове, но лекарите не са с толкова оптимистични по този въпрос.

Ползата от гроздето и от сока от него се неутрализира от пагубното влияние на спирта, макар и в тази доза да се смята за най-безопасен за здравето.

Повече от чаша на ден алкохол за жени и 2 чаши за мъже се последва от най-различни неблагоприятни последствия.

2.Спортът е добър навик

Заседналият начин на живот заедно със затлъстяването са основен провокиращ фактор за затлъстяването, а това са вече сърдечно-съдови заболявания, диабет и нарушения на мозъчното кръвообращение.

Някои учени смятат, че случаите на старческо слабоумие нарастват, заради заседналия начин на живот.

Техническият прогрес и електронните технологии облекчиха живота на съвременния човек, но неволно доведоха до всеобщо намаляване на двигателната активност.

Сега не е нужно да ловуваме мамути, когато с няколко натискания по екрана на телефона можем да си поръчаме пица у дома.

Потвърдени са данните, които показват за съществуване на връзка между сърдечно-съдови заболявания и деменция.

С укрепването на сърцето и на кръвоносните съдове с физическа активност се повишават шансовете никога да не се сблъскаме с Алцхаймер и други форми на деменция.

Натоварването следва да се избира в съответствие със собствената физическа форма, тегло, пол, възраст, съществуващи хронични заболявания.

Особено внимателни трябва да са хората с наднормено тегло. Много видове спорт са противопоказни за тях, затова по този повод е добре да се направи консултация с личния лекар.

Спортните лекари обаче у нас са малко, затова трудно се открива специалист, който да ни даде експертно мнение какъв спорт да практикуваме при затлъстяване.

3.Дали пушенето може да докара слабоумие

За тясната взаимовръзка на сърдечно-съдовите заболявания и старческото слабоумие е казано не малко, а пушенето е един от основните провокиращи фактори на атеросклерозата.

Тютюнопушенето се смята за една от основните причини за преждевременна смърт, онкологични и други тежки болести. Както и в случая с алкохола канцерогените от цигарения дим травмират мозъчните клетки, като се понижават техните функции.

4.Контрол на теглото – защо е важно

Наднорменото тегло се определя като сериозен провокиращ деменция фактор. Болестта на Алцхаймер обикновено върви ръка за ръка със сърдечно-съдовите заболявания, които предизвикват и затлъстяване.

Ситуацията се влошава още повече, ако на фона на наднорменото тегло се развие и артериална хипертония.

5.Балансирано хранене

Многобройни изследвания показват, че хората, които живеят по крайбрежието на Средиземно море, живеят до дълбока старост и запазват яснота на ума и добра памет.

Това се свързва с многото пресни плодове и зеленчуци, зехтинът и мазната морска риба, които почти винаги са на трапезата на гърци и италианци.