Ако мотивацията липсва, то това само може да навреди на връзката и на психиката.

Какви са потенциалните неприятни последствия

1.Понижава желанието за интимност

Понякога апетитът идва с яденето, но ако принуждаваме себе си твърде често, то желанието за интимност намалява още по-силно. Защото дори ако се занимаваме и с нещото, което обичаме, но въпреки желанието, то вече не е същото, започва да ни дразни и да ни отегчава.

Например, на мъжете, които се предписва да правят секс за зачеване на дете, изпитват повече проблеми с желанието и с ерекцията. А хората, които възприемат своето нежелание като катастрофа и се принуждават да правят секс, се разстройват заради недостатъчния резултат и изпадат в депресия, от която желанието за интимна близост страда още повече.  Получава се порочен кръг.

В такива случаи е възможно да възникнат силни асоциативни връзки, като всичко сексуално се свързва с безсилие и страх. При най-лошия сценарий човек ще избягва всякакви напомняния за неприятната ситуация.

Тогава дори собствените проявления на сексуалност ще се потискат, и е възможно хронично понижаване на желанието за интимност.

Ако няма пряко насилие, принуждаване, заплахи, то едва ли желанието силно ще пострада. Необходима е смяна на партньора или обстановката и всичко ще се върне на мястото си.

2.Не се отразява добре на психологическото състояние

Ако сексът се възприема като дълг, то тогава обидата се увеличава. Ако е свързван с манипулации, то в крайна сметка може да предизвика безпокойство, депресия и други проблеми с психическото здраве, сред които зависимост и мисли за самонараняване.

В тежки случаи сексът въпреки желанието травмира и дори може да доведе до посттравматично разстройство.

Сексът носи риск от инфекции, нежелана бременност и обществено осъждане. Затова и ако се принуждаваме да сме интимни с някого, то това може да остави психологически рани – усещане за собствена нечистоплътност, срам и сякаш сме били използвани.

Това може да ни подтикне към изолация от хората, към опити да се справим с душевната болка чрез игнориране на собствените чувства, самонараняване, опити за самоубийство.

Сексът без желание не води до толкова неблагоприятни последствия , ако се възприема като собствено решение.

Необходимо е обаче да се помнят рисковите фактори – натискът на обстоятелствата или стереотипи, например, че успешните хора правят секс, липса на предпоставки за пълноценна връзка – например, секс за една вечер с хора, които почти не познаваме.

Всичко това може да доведе до стремеж към изолация и игнориране на собствените чувства.

3.Това съсипва връзката

Ако един от партньорите прави секс всеки път без желание, то с времето може да доведе до проблеми във връзката. А ако хората с помощта на интимност се опитват да прикрият проблемите в двойката, то тогава се постига обратен ефект, всичко само се влошава.

Едно от нещата, които хората, решаващи да се правят секс без желание, понякога не забелязват, това е, че те несправедливо и с пренебрежение се отнасят към своите партньори.

Чувстват, че изпълняват дълга си, но същевременно се усещат като жертви на обстоятелствата, а партньорът го виждат като виновен за това, че те не се чувстват добре.

Кога можем да опитаме да правим секс без желание

Когато искаме да се сближим с половинката. Това работи не само еднократен способ за укрепване на привързаността помежду ви или да направите нещо приятно, но и когато сте с различен сексуален темперамент.

Този, чието желание е по-високо, може да се чувства не толкова значим заради честите откази от секс.

Затова понякога хората, на които им е добре с малко секс, могат да се опитат да се отпускат повече с партньора и така желанието може да дойде по време на самата интимна близост.

Всичко това не означава, че човек е длъжен винаги да се съгласява. Може само да опита, ако не изпитва желание точно сега, но като цяло няма против. Най-важното това да не предизвиква никакви негативни емоции и да има възможност във всеки момент да спре без обиди и оправдания. Тогава няма да е нарушен принципът на съгласие.

Сексът без желание може да е съзнателен и отговорен избор, изразяващ качеството на отношенията със сексуалния партньор.