Как промениха състоянието на околната среда световната карантина и въведените ограничения, макар и да отпаднаха частично в повечето държави продължават да са в сила в по-голяма степен?

Понижава се нивото на замърсяване на въздуха

Това се случва почти във всички страни и континенти. Според данни от САЩ, движението по улиците на Ню Йорк е намаляло с повече от 1/3, в сравнение с изминалата година.

В София също се наблюдаваше подобна тенденция, но това пък направи някои шофьори доста по-дръзки, и доведе до тежки катастрофи, при които загина известен български журналист.

Според предварителни оценки на изследователи от Колумбийския университет, намаляването на трафика по улиците, е допринесло за намаляване на въглеродния диоксид с 50%.

В Китай средният брой дни с добро качество на въздуха през февруари се е увеличило с 21,5% в сравнение с аналогичния период на миналата година.

Нивата на азотен диоксид, който увеличава риска от развитие на астма и възпаление на белите дробове, рязко се понижава в Китай и в Италия.

Това е първият път, когато може да се види толкова драматично понижение на такава голяма площ за конкретното събитие, заяви изследовател на качеството на въздуха в Центъра за космически полети на НАСА.

Същото се случва и над останалата част на Европа. Спътниковите снимки, получени от Европейската космически агенция, показаха, че замърсяването на атмосферата с азотен диоксид се е понижило с 40% в 3 европейски града.

Изчистването на околната среда влияе значимо на здравето на всеки от нас. Маршал Берк, експерт по качеството на въздуха, пресмята, че в Китай намаляването на вредните емисии е спасило живота на 4000 деца до 5-годишна възраст и на 73 000 възрастни над 70 години.

Понижават се нивата на парниковите газове

Анализ, проведен от Института по икономически въпроси, показва рязко намаляване на международните и вътрешните превози, тъй като страните изолират своето население и затварят инфраструктурата.

Пътникопотока на авиокомпанията Delta Airlines е намалял със 70%, а RyanAir и EasyJet предупредиха, че може да се наложи да преустановят всички полети.

В повечето държави, у нас частично, хората трябваше да си стоят по домовете най-малко 2 месеца под страх от големи глоби, ако излязат, без да има основателна причина за това.

Автомобилите по улиците станаха по-малко, много преминаха на дистанционна работа – тенденция, която може би ще се запази в бъдеще.

Природозащитната организация The Climate Group установи, че домашният труд може да намали парниковите газове с повече от 3 милиона тона на година само във Великобритания.

Понижават се нивата на шумовото замърсяване

По улиците автомобилите са по-малко, автобуси и трамваи. Ерика Уокър, изследовател на общественото здраве от Бостънския университет, измери нивата на шум в Бостън, градът, в който живее, и била приятно изненадана.

Преди пандемията от COVID-19 нивата на шум около Бостънския университет се повишават до 90 децибела в час пик. Сега се понижават до 68 децибела.

За сравнение, метро влаковете при преминава издуват шумове със сила 95 децибела – нива, при които постоянното въздействие понижава слуха.

Звукът при нормален разговор е 60-70 децибел. В някои места, където Уокър изучава шумовото замърсяване в продължение на няколко години, нейните последни данни показват намаляване до 30 децибела. Това е невероятно голяма разлика.

Жителите на градовете сега чуват звуци, които до скоро са били заглушавани от обичайния шум.

Водата стана по-чиста

Във Венеция започнаха да виждат рибата в каналите и дори се появиха делфини. Кметът на града обясни това с намаляването на движението на гондолите по каналите, така утайката във водата се отлага по дъното и не я прави мътна.

Растат планините от отпадъци

За съжаление, съществува и обратна страна на екологичния триумф на планетата по време на епидемията. Светът едва започна да се отучва от практиката да използва опаковки и прибори за еднократна употреба, но ето че коронавирусът върна процесите обратно.

Компанията Starbucks забрани многократните чаши в своите кафенета, за да предотврати разпространението на вируса.

Същевременно индустрията по преработка на отпадъци пострада, тъй като в Канада служители на компания за рециклиране отказаха да отидат на работа, тъй като се притесняват, че могат да се заразят.

В Брюксел е преустановено събирането на пластмасови и картонени отпадъци, тоест разделното събиране, за неопределено време. У нас то така или иначе не се радваше на голяма популярност.

Предполага се, че тази криза е временна, но най-вероятно още дълго хората ще предпочитат опаковките, приборите и съдовете за еднократна употреба, което ще повиши количествата отпадъци, които се изхвърлят.