Без съмнение почти на всяка жена я безпокои проблемът със стройната фигура или за отслабване. Не само в „свободно“ състояние, при избор на подходящ партньор, но и в брак.

Нима силният пол не е в грях, понеже е склонен изключително несправедливо да оценява необходимите критерии за телесна красота на своята любима и на нейните приятелки.

Повечето мъже се утешават с поговорката, че трябва да бъдат малко по-красиви от орангутан, но пък очакват от половинката си едва ли не външност на модел. При липсата на която започват да се оглеждат за чужди красавици.

Но запазването на стройност с годините и особено след раждане е много трудно.

Увеличаването на коремчето и като цяло на мастните запаси, разположени по други места, за майките е обусловено от природата явление, чиято цел е да застрахова тези, които отговарят не само за себе си, но и за собствените си деца, от капризите на заобикалящия свят, в частност от глад.

Който в миналото постоянно се е наблюдавал в обществото при лоша реколта, войни и други катаклизми.

Наследствеността взема своето

А човешката наследственост, дори в развитите държави, живеещи без войни и масов глад вече повече от 70 години, не успява да се настрои към новите условия.

И все така принуждава надбъбречните жлези на раждалите жени да отделят голямо количество стероидни хормони, които ги правят по-устойчиви към всякакви неприятности, но за сметка на това и способстващи за увеличаване на обема на подкожно-мастна тъкан, за запас.

Естествено милите дами разходват немалко сили и дори понякога рискуват здравето си в борба с тази „несправедливост“ и в желанието си да върнат привлекателността от младите си години.

На ход идват всевъзможни диети, физически упражнения. В последно време немалка популярност придобиха хирургичните методи за лечение на затлъстяване. Обикновено липосукцията заедно с „бариатричните операции“.

Специални процедури за отслабване

Първото означава само отстраняване от хирург само на мастните отлагания в „проблемните места“. А второто – поставяне чрез малък разрез на специална маншета на стомаха, в областта на горната му част.

При стягането на която органът започва да напомня „пясъчен часовник“ – само с малка, в сравнение с долната, горна част на стомаха.

Смисълът на тази операция е в това, че рецепторите, отговарящи за чувството за засищане с храна се намират в най-горната част на стомаха.

И започва да сработва тогава, когато стомахът е пълен с различна храна, когато човек се е наял до пръсване.

А указаната операция позволява някак да се излъже системата за сигнализация на организма, тъй като храната при стегнат стомах бързо изпълва горният му отдел и дава фалшив сигнал за насищане.

Това естествено води до понижаване на силния апетит при пълните хора, и се наблюдава бързо отслабване.

Има ли панацея?

Но пък неотдавна учените посъветваха семейните хора да не се подлагат на такива интервенции, тъй като ефективността им е с 2.6 пъти по-ниска от тази на самотните и неомъжените.

Освен това след подобните оперативни интервенция отношенията в брака се влошават и то без да се отчита ефекта на отслабването. Особено недоволни се оказвали мъжете, чийто жени се подлагали на операции за намаляване на теглото.

Защо?

Ниската ефективност на операцията е до известна степен понятна, тъй като е много трудно да се излъже природата.