Повечето хора са свикнали да отлагат всички важни неща за почивните дни. Събота и неделя често посвещават на почистване на дома, козметични ремонти и пране, простиране и гладене на дрехи, на спално бельо или друг тип отлагани през седмицата дейности.

Но лекарите се противопоставят на тежката работа у дома през уикенда. Според специалистите в тези дни човек трябва да си почива и да събира сили за предстоящата работна седмица.

Лекарите дори съставиха списък с дейности, които ще ви помогнат да прекарате полезно уикенда.

Те отбелязват, че в свободното ви от работа време е по-добре да не се консумира мазна храна и да не се прекалява с алкохола. Освен това не трябва да се набляга на сладкишите и като цяло на захарните изделия, а също и на фастфууда.

С цел въздържане от изкушенията при посещения на ресторанти, специалистите съветват да се препоръчва здравословна вкусна храна или малка порция от желаното вредно лакомство.

Ако все пак желаете да се поглезите, добавяйте към ястията, които консумирате малко количество захар и сол.

Десертите лекарите препоръчват да се споделят с приятели.

Експертите също препоръчват да не се прекалява със съня през почивните дни – навика на човек да си отспива през почивните дни го излага на риск от социален джет лаг. За попълването на запасите от енергия е достатъчен и 1 час сън допълнително – най-добре в събота и неделя следобед.

Същевременно не следва да хабите всичките си сили в чистене и в други домакински задължения. Вместо това изследователите съветват тази работа да се разпредели равномерно през работната седмица.

През почивните дни е най-добре да се посвети повече време на физическа активност, грижа за себе си или разходки на чист въздух.
Лекарите също така не смятат, че човек е полезно да се въргаля в леглото и в 2-та си почивни дни.

За да може тялото действително да си почине е необходима физическа активност. Планирайте нови видове занимания – например ходене на кино, посещение на изложби, яздене на коне извън града.

Именно този отдих способства за подобряване на състоянието на психиката и за справянето със стреса от работата.

Неотдавна учените доказаха, че продължителният сън през почивните дни способства за повишаването на риска от диабет и от сърдечно-съдовите заболявания, както и работата на смени.

Според резултатите от изследванията хората, които са свикнали да си отспиват, се наблюдава твърде висока концентрация на мазнини в кръвта и понижени нива на съединенията, контролиращи нивата на кръвната захар.

Колкото по-голяма е разликата между времето прекарано в сън през почивните дни от това в през работната седмица, толкова са по-лоши показателите за „вреден холестерол“, инсулина, и съответно обемът на талията е по-голям.

Като заключение следва да се посочи, че извършването на домакинска работа през почивните дни е изключително вредно за психиката, тъй като ако посвещавате уикенда си на чистене, готвене и пране, то на първо място ще започнете седмицата си в изключително лошо настроение, защото ще сте прекарали единствените си свободни дни с кофата и парцала или пък в простиране на дрехи, вместо да отидете някъде извън града, сред природата, където да се заредите с енергия, съзерцавайки прекрасните пейзажи и отдъхвайки си по подобаващ начин.