На пръв поглед изглежда, че проблемите с косата, особено тяхното окапване са проблем, запазен за възрастните и дори за хората вече на преклонна възраст.

За съжаление, това не е така – все по-често в кабинета на педиатъра идва разтревожени майки с оплаквания за оредяващата коса на тяхното дете.

Първият въпрос, който задават родителите – е откъде дойде тази напаст на моето дете? Всъщност причините за косопада или алопецията, за съжаление не са малко. Ето и основните от тях.

1. Дефицит на витамини

След прекараните настинки и други заболявания, а също през междинните сезони авитаминоза, които се падат в края на есента – към средата на ноември и в началото на пролетта, детето може да изпитва недостиг на витамини. Това се отразява на организма му като цяло и на косата в частност.

2. Недоимък на микроелементи

Основните елементи, отговарящи за нормалния растеж на косата са цинк, силиций и желязо. Затова при анемия, например, често се наблюдават проблеми не само с апетита, но и с косата.

Недостигът на цинк се проявява с косопад и накъсване на косата, сухота на кожата и склонност към раздразнения – информативни са и ноктите на детето – те могат да се напукат, да станат прекалено меки или тънки и чупливи.

Рахитът, възникващ на фона на недостиг на витамин Д и калций също често води до косопад и до толкова силен, че се оголва тилната област.

3. Дефицит на белтъчини

Всяка клетка на нашия организъм, включително и всеки косъм е изграден от малки тухлички – белтъци.

Затова за здравето на детската коса е много важно получаването на ежедневно достатъчно количество от този важен компонент с месо, риба, яйца и морски дарове.

При недостатък на тях много бързо се формира дефицит на белтъци и вследствие косопад.

4. Заболявания на вътрешните органи

Обикновено косопадът може да се наблюдава на фона на заболявания на черния дроб, бъбреците и на надбъбречните жлези.

Затова, ако детето има някакви хронични заболявания, е необходимо на първо място да посетите наблюдаващия го лекар и да преминете изследване, за да се установи не е ли започнало обостряне, наред ли са изследванията.

5. Хормонален дисбаланс

За съжаление, често до сериозни проблеми с косата водят хормоналните нарушения, възникващи на фона на приема на определени лекарствени средства, в резултат на ендокринни заболявания, например на хипотиреоза или пък периодът на пубертета.

6. Стрес

Напрежението, с което понякога се сблъскват децата – трудности при адаптацията в детската градина, проблемите и повишеното натоварване в училище, споровете или разводът в семейството – всичко това способства за формирането на невроза.

Стресът предизвиква спазъм кръвоносните съдове, които хранят космения фоликул – при липсата на приток на хранителни вещества и кислород от него не е възможно да порасне здрав и устойчив косъм – оттам се появява и косопада.

7. Трихотиломания

Това заболяване се среща по-често при деца, тъй като те въртят и скубят косата си практически постоянно. С времето това води до изтъняване на косъма и до косопад.

При тежките случаи и когато не се обърне внимание косата се уврежда до такава степен, че някои фоликули се разрушават – следователно на това място повече коса няма да успее да порасне, освен ако не се направи присаждане.