Процесът беше сравнен с медитация.

Осъзнатото миене на съдове може да бъде отличен способ за избавяне от натрапчиви мисли, а също и за отпускане, успокояване. Това заключение направили изследователи от Флорида, чийто научен труд бил публикуван в списание Mindfulness.

В изследването взели участие 51 студенти, средната възраст на които била 20 години. Половината били помолени да прочетат откъс от текст, в които били описани чувствените усещания от миенето на чинии.

Останалите четели текст с аналогична дължина за правилните методи за миене на чинии. След това участниците трябвало да преразкажат прочетеното устно и писмено, а след това всеки от тях измил по 18 чисти чинии.

Показателите за психическо благосъстояние били измерени преди и след миене на чиниите. Нивото на нервност се понижило с 27% при тези, които измили съдовете осъзнато, а нивото на вдъхновение се повишило с 25%.

Изследователите подчертават, че е неизвестно какъв би бил ефектът, ако чиниите са замърсени.

Осъзнатостта е популярна форма на медитация, която успокоява тялото и ума, фокусирайки вниманието върху някакъв обект или действие.

Авторите на изследването подчертават, че обичайните битови действия могат да се използват като практика за превключване вниманието в режим на медитация.

Когато човек мие съдове му се струва, че времето се забавя. Такова изменение на възприятието за времето е полезно за психиката.

По-рано през тази година учени от Чикаго доказаха, че домакинската работа благоприятно влияе на здравето и предотвратява възможна инвалидност.

Но въпреки това миенето на съдове отнема внушително количество време на съвременния човек. По рафтовете в магазините има изобилие от бутилки с течни средства, които облекчават този труд.

За голяма радост, на домакините сега ги вълнува не само миризмата и ценовата категория на тези средства, но и тяхното въздействие върху здравето както на тяхното, така и на планетата.

Защо са опасни средствата за миене на съдове?

Основният компонент на битовата химия с това предназначение е разнообразието от повърхностно-активни вещества /ПАВ/, които определят и техните миещи свойства. ПАВ се разделят на:

• Катионни – КПАВ;
• Анионни – АПАВ;
• Амфотерни – АмПАВ;
• Нейоногенни – НПАВ;

Тези химически съединения изключително трудно се измиват от повърхността на съдовете – една чиния е необходимо да се изплакне не по-малко от 15 пъти, като напълно се потопи в чиста вода.

Представете си колко вода е необходима?

Дори ако чинията скърца след изплакване, това съвсем не означава, че веществата са отстранени от повърхността.

В капчиците вода върху съдовете се намират разтворени ПАВ. След изсъхване тези вещества остават, образувайки слой на повърхността.

Когато слагаме храна в тези съдове, то ПАВ се присъединяват към храната и така се изяждат. Съществува мнение, че човек за година изяжда до половин литър течности за миене за съдове.

Как да се защитите от вредното действие на миещите вещества за чинии?

Безусловно, колкото по-малко химия се докосва до човешкия организъм, толкова по-добре за неговото здраве.

1. Създайте си правило да миете съдовете веднага след хранене, така ще можете без усилие да измиете съдовете с обикновена вода без средства за миене на съдовете.

2. По-често използвайте народни, относително безопасни за здравето средства за миене на съдове – сода бикарбонат, натурален сапун, горчица на прах, боракс в глицерин и др.

Недостатъкът на тези средства е в негативното въздействие върху кожата, защото и содата, и бораксът създават алкална среда. Но ако се използват ръкавици няма опасност.