Защо много често хората, макар и да се опитват да спортуват редовно, рано или късно се сблъскват с травми, което на практика прави спортуването повече вредно, отколкото полезно.

Защо се получава така? Отговор на този въпрос, както и какъв спорт е най-подходящ, ще ни даде водещ експерт по въпросите на здравословния начин на живот, който е същевременно и физиотерапевт.

Кой спорт да изберем и защо?

Статистиката показва, че за болшинството от хората, които са решили да се занимават с физкултура, на пръв поглед най-простият и достъпен вид спорт - бягането, не е най-добрият вариант. Това се дължи на факта, че въпреки че през целия си живот ние бягаме, техниката на този вид спорт е доста сложно явление.

И техниката на бягането, колкото и странно за нас да звучи, ние трябва да се обучаваме специално. Човек, който желае да пробяга, например 100 метра до автобусната спирка, безусловно може да използва тези навици, с което се е сдобил през живота си.

Но ако планира да бяга повече от 3 километра дневно, е необходимо да се научи да го прави правилно. В противен случай рязко се увеличава рискът от травми на ставите. Приблизително същото може да се каже и за плуването, тъй като повечето хора не владеят нормална плувна техника.

А плуването в стил бруст най-често води до проблеми с шийния отдел на гръбначния стълб и в някои случаи с кръста. Това е в резултат на индивидуалните особености на стойката и един стил на плуване може да подобри здравословното състояние на един човек, докато на друг може да навреди. Тази специфика се отнася и за много други видове спортове, които само на пръв поглед помагат за подобряване на физическата форма.

Затова от всички видове спортна активност като за начало бързото ходене е най-подходящо. Още основателят на световното движение на джогинга Кенет Купър казвал, че най-добрият начин за започване на практикуване на джогинг е бързото ходене – например по 40 минути дневно.

Изследванията на Купър показали, че този начин на ходене осигурява не по-малко ползи за здравето от джогинга. Ако не позволяват метеорологичните условия или се боите от настиване навън, то добри резултати могат да се постигнат в домашни условия или във фитнес залата с помощта на елиптичен тренажор или с бягаща аптека, с тази разлика, че по нея трябва да се ходи бързо, а не да се бяга.

Няколко съвета за храненето от експерта

Всъщност към момента основните препоръки за храненето на съвременния човек могат да се обобщят в 3-4 съвета. Първият съвет – необходимо е всеки ден да се употребяват по половин грам растителни влакна на килограм телесна маса.

Болшинството хора, да кажем с тегло от 70 килограма, трябва да получават в порядъка на 35 грама чисти фибри ежедневно, като бъдат разпределени в рамките на деня. Тоест всеки хранителен прием трябва да се съпровожда с употребата на растителни влакна.

Средно при нормално хранене човек на ден си набавя по около 10 грама растителни влакна, тоест недостатъкът е около 25 грама.

Между впрочем не само храненето и правилните физически натоварвания влияят на здравословното ни състояние – необходимо е да умеем да слушаме своето тяло и навреме да определяме, че нещо не е както трябва, макар че и това трябва да се прави с мярка, тъй като лесно може да се превърне в хипохондрия.