Пукнатините на петите и загрубялата кожа е чест проблем, който възниква именно през лятото. Обикновено вината за това са микотичните инфекции и отворените обувки с ниска платформа.

Защо през лятото петите загрубяват и какво да направите, за да разрешите този проблем?

Лятото е в разгара си, а вие се притеснявате да си сложите чехли или сандали, които изложат на показ вашите напукани пети. Загрубялата кожа на петите е проблем, който безпокои много хора, особено през летните месеци.

Най-често вина за това, освен гъбичните инфекции, имат и големите натоварвания на петите, поради неудобните обувки. В някои ситуации грубата кожата на петите свидетелства за заболявания на ендокринната система.

Гъбички на стъпалата

През лятото е по-лесно да се прихване гъбична инфекция на стъпалата. При носене на затворени обувки в горещо време стъпалата се изпотяват, което способства за размножаването в тях на патогенна микрофлора. Гъбички могат да се прихванат и при обикновена разходка на бос крак из плажа.

Първоначално гъбичките на стъпалата се съпровождат със сърбеж и зачервяване, а след това петите започват да загрубяват и да се напукват.

Какво да направите?

С гъбичките се налага да се борите дълго. Като лекарят обикновено ще ви назначи както локални препарати, така и лекарства, които е нужно да се приемат вътрешно. Но за пълното ликвидиране на микотичната инфекция понякога за необходими и повече от няколко месеца.

Летни обувки и проблеми със стъпалата

Причина за загрубелите и напукващи се пети често са отворените летни обувки. Чехлите и сандалите с твърда и плоска платформа водят до появата на микропукнатини на петата, особено ако при наднормено тегло.

Обикновено такива микропукнатини са незабележими за очите, но в тях лесно прониква инфекция както микотична, така и бактериална. Развива се локален възпалителен процес, който може да доведе до появата на малки рани. Обикновено след заздравяването им кожата остава груба за дълго време.

Какво да правите?

На първо място следва да преразгледате гардероба си и да не използвате обувки, които са ви неудобни. Носете сандали и чехли с масивна и мека платформа, за да ви бъде максимално комфортно в областта на стъпалата.

Честата поява на загрубели участъци на стъпалата е признак на дефицит на витамини и в частност на витамин А. Затова лекарите дерматолози съветват при такъв проблем да включвате в менюто си моркови, които са богати на бета каротин.

Каква е причината през лятото проблемите с краката да се увеличават?

Най-честите оплаквания, които възникват особено у женската част на населението през лятото това са отоците и подуването – понякога вечер този проблем става непоносим, подуване на глезените, дърпащата болка в мускулите на прасеца и в пръстите.

Без да коментираме козметичните проблеми. Ако се придържаме към принципите на активния отдих, то е най-добре да прекараме цялото си лято, легнали в хамак на вилата или припичайки се на слънце на плажа.

Така летният сезон се превръща в истинско изпитание. Кой е виновен? Времето, обезводняването, неудобните обувки и самите ние!

• Времето – горещото време води до обостряне на разширените вени – понижава се тонусът на вените, кръвообращението се забавя.
• Обезводняване – известно е, че през лятото организмът много по-бързо губи течности и в резултат на това се нарушава балансът на електролитите.