Отнася ли се и това за вас?

Замисляли ли сте се защо гладните хора – почти винаги са озлобени? Ставате ли и вие агресивни и избухливи, когато изпитвате глад?

Но защо това се случва? Всичко се дължи на химическите процеси, които се случват вътре в нашето тяло.

Физиология на глада

Въглехидрати, мазнини и белтъчини, когато се смелят се превръщат в прости захари – глюкоза, аминокиселини и свободни мастни киселини. Тези хранителни вещества след това попадат в кръвта, която ги разпределя между нашите тъкани и органи – за да разполагат те с енергия за нормална работа.

Само няколко часа след последното ви хранене, потокът на хранителни вещества, пренасяни от кръвта, започва да се понижава.А ниското ниво на глюкозата в кръвта мозъкът възприема като ситуация, заплашваща неговият живот.

Защото всички наши други органи и тъкани могат да използват различни хранителни вещества, но мозъкът зависи почти напълно от глюкозата, за да продължи функцията си.

Вие,навярно вече сте забелязвали колко силна е вашата зависимост от глюкозата. Когато сте гладни, ви е трудно да се съсредоточите, допускате глупави грешки и изобщо не можете и да се наканите да свършите докрай започнатите от вас дейности.

Мислите ви стават объркани, а думите ви неясни. Това е характерно за всички хора.
Съвсем отделен е въпросът, че хората, когато са гладни не само сами си стават спирачка, но и се излагат пред околните, изпадайки в периодични истерии.

Но има още една причина

Вашата злоба е резултат не само от понижаването на концентрацията на глюкоза в кръвта.

Когато нейното ниво се понижава до определен праг, мозъкът изпраща инструкции на други органи на тялото, синтезиращи глюкоза.

Хипофизата усилено отделя хормон на растежа, панкреаса – глюкагон, а надбъбречните жлези – кортизол и адреналин.

Последните 2, както знаем, са хормони на стреса, освобождават се в кръвта, когато ни заплашва някаква опасност – например да избягаме от хищници в гората. Или когато ни се налага интензивно да разходваме глюкоза, а нейните запаси са много малки.

Така вашата злоба се явява реакция на покачващото се ниво на адреналина и кортизола. Те дават команда на организма – „Бий се или бягай“. Но бягството от офиса не е вариант, вие ще започнете да се озлобявате, ако не сте закусвали, а до обяд има още час.

Природа и възпитание

Още една причина за пряката връзка между глада и гнева е фактът, че и двата вида гени се намират под контрола на общите гени. Техен продукт е невропептидът Y – химическо вещество, което мозъкът отделя в моментите, когато човек е гладен.

То от една страна регулира чувството за глад, а от друга агресивността. Затова хората с висока концентрация на невропептида Y в гръбначномозъчната течност също обикновено са склонни към импулсивна агресия.

Човешкият мозък в процеса на еволюцията си е създал отличен механизъм за оцеляване.

Но е подходящ повече за животните, отколкото за цивилизованите хора – ако човек се подчинява на този механизъм и не се контролираше, то би трябвало, когато е много гладен да краде храна от всички наред, дори и от своите близки, колеги и хората, които всеки ден го заобикалят.

Ако животните биха могли да наблюдават спокойно как се хранят другите, то те биха умрели.