Щитовидната жлеза е доста чувствителен орган. Поради тази причина увеличаването на този орган по време на бременност е доста често явление, поради дълбоките хормонални промени в целия организъм на жената. До колко опасно е това явление? Нуждае ли се от лечение?

Какви са причините?

Щитовидната жлеза е тегло общо около 20 грама, но от нейната работа зависи състоянието на обмяната на веществата, умственото развитие.

От състоянието и работата на щитовидната жлеза на жената зависи умственото и физическото развитие на бъдещото дете.

Заболяванията на щитовидната жлеза по време на бременност – едно от най-честите видове нарушения на работата на ендокринната система.

В този период жлезата на бъдещата майка с най-голяма интензивност, за да се осигурят на необходимите хормони за двата организма.

Поради тази причина жлезата често увеличава размерите. Някога ярък признак на бременността е била именно увеличената по размерите си щитовидна жлеза.

Бременните трябва да проследяват здравословното си състояние, състоянието на щитовидната жлеза, да посещават лекар, да изследват нивото на хормоните, да преминат изследване на жлезата.

Щитовидната жлеза на детето се залага във втория месец на бременността, а към началото на четвъртия натрупва йод и от този момент може сама да произвежда хормони, необходими за растежа и развитието.

Изключително важно е да се осигури на жените достатъчно количество йод именно в началото на бременността. Обикновено лекарят назначава съдържащи йод препарати именно в началото на бременността. Дозата се определя индивидуално.

Изследвания

Всяка бременна жена трябва да премине преглед на ендокринолог. Лекото увеличаване на щитовидната жлеза може по никакъв начин да не влияе на състоянието на жената и на бъдещото ѝ дете.

Но растежът на размерите на жлезата може да бъде свързан и с развитието в нея на патологичен процес.

Защо това е необходимо?

• Изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза;
• Ултразвуково изследване на жлезата, това е безопасна процедура, която по никакъв начин не влияе на здравето на бъдещото дете;

Лечение

При заболяване на щитовидната жлеза в период на бременност лечение се назначава от специалист и е щадящо, с минимално въздействие върху детето. Съществуват 2 варианта на лечение:

• В леките случаи терапията е насочена към облекчаване на състоянието на жената чрез отстраняване на неприятните симптоми.

• Ако се установи сериозно заболяване на жлезата, изискващо задължителното нейно отстраняване, то бременността трябва да бъде прекъсната.

Поради промените на нивата на хормоните нормалното развитие на плода и протичането на бременността е невъзможно.

Ако бременността е настъпила скоро след операция по отстраняване на жлезата, то най-често настъпва спонтанен аборт, тъй като след хирургичната процедура задължително се назначава хормонална терапия.

Нормалното износване на детето е възможно едва 2 години след отстраняването на жлезата.

Планиране на бременността

За да се избегнат проблеми със щитовидната жлеза, то е необходимо в етапа на планиране на зачеването двойката да премине пълно обследване.

Ако се открият някакви проблеми, то е необходимо да се премине курс на лечение, след което повторно да се направят изследвания. При нормално ниво на хормоните може да се планира износването на детето.

Ако жената преди забременяването е страдала от заболявания на щитовидната жлеза, при планиране е необходимо задължително да се проведе консултация с лекар, който ще даде препоръки за успешно износване и развитие на бъдещото дете.