Изобилието от информация за възпитание на деца в интернет, по книгите и по телевизията често кара родителите да се адаптират спрямо наложените шаблони.

Основният стремеж на любящите родители е детето да бъде щастливо и здраво, но понякога забравят за това.

Мислят си, че могат да изпуснат подходящото време и детето да остане недоучено, да не успеят да му предадат навици и умения толкова необходими в съвременния свят.

Затова децата от раждането започват да посещават заедно с мама йога, развиващи занятия, от 3 години да изучават чужд език, да тренират плуване.

В тази надпревара за успех, сякаш детството се обезличава, а малчуганите често не успяват да разберат какво наистина желаят.

Защо родителските амбиции вредят на здравето на децата

Дете-вундеркинд - защо го желаят родителите

Послушното дете, което успява в спорта и в училище, е мечта за всяко семейство. Липсата на необходимост да се решават проблеми с поведението, ниски оценки улесняват живота и са повод за гордост.

Но за всеки човек е характерно да нарушава правилата понякога, да върви против системата, да греши, това е необходимо за развитието.

В стремежа си за избягване на стресови ситуации и да изостават по едни или други позиции, родителите започват обучаващият и възпалителен процес още от люлката.

Личните амбиции, нереализираният потенциал в детството и юношеството също има своя принос.

Някои родители желаят посредством децата да могат да постигнат заветните си мечти. Нагледен пример за такова поведение демонстрират бащите-треньори, които подготвят своите деца за състезания.

Правят го с особена строгост и взискателност. Понякога победите са по-необходими на родителите, отколкото на детето.

Общественият натиск, който се проявява чрез изказвания и въпроси на баби, лели и продавачки в магазина, приятелки, колежки също влияе на подхода на родителите към възпитанието на детето.

Неуверените в себе си хора се вслушват в чуждите думи повече, отколкото в гласа на разума или на собственото си мнение.

Повече от 70% от българите са регистрирани в социалните мрежи. Това е огромна площадка за обмяна на мисли, снимки, шеги и също влияе на хорското съзнание.

Стремежът да изпъкнеш, да покажеш своето семейство в по-добра светлина, диктува необходимостта да се посещават колкото се може повече места и заведения. Да се води правилен от гледна точка на околните живот и да се публикуват фотодоклади за това.

Какви уроци и занятия за деца са най-популярни днес

Методиката на възпитание на деца на основателя на Sony Масару Ибука е описана в книгата „След 3 години вече е късно”.

Основава се на това, че през първите 3 години мозъкът на детето толкова активно се развива, че е необходимо да се заложат, колкото се може повече знания.

Не се препоръчва използване на детски пособия, може да се предлага литература и да се преподават уроци с различна сложност. Детето може да усвои повече, отколкото е прието да се смята.

Тази книга активно се разпространява сред родителите и те се опитват активно да я следват.

Влияние на излишното натоварване върху детската психика

Когато натоварват децата с уроци и допълнителни занятия, родителите се стремят да направят от тях всестранно развити личности, с полза да изпълнят свободното им време, да им помогнат да се устроят в живота.

Когато обаче се оказва твърде силен натиск и детето се натоварва физически и емоционално, може да се получи обратен ефект.

Детската психика е много фина структура, която страда при прекомерно напрежение. Последствията се отразяват на емоционалното и физическо състояние.

Възможно е да се наруши съня, да се появи излишна възбудимост, разсеяност и недостиг на внимание.

Децата с такива симптоми е трудно да изпълняват една и съща дейност, те се затрудняват при учене.

Други деца физически преживяват запълнения график по-спокойно, но губят интерес към ученето, като така проявяват апатия.

Родителите, които решават всичко за своите дъщери и синове, могат да се сблъскат с тяхната неспособност и нежелание да направят избор, да поставят цели и да вървят към тях.

Детето може да осъзнае, че заради натиска на своите родители, не може да се види с приятели, да обърне внимание на наистина интересното хоби и просто да безделничи пред компютъра или телевизора.

Как да разберем какво е необходимо детето за щастие

Общуване, разговори, съвместно прекарано време е това, което сближава хората и с децата е така.

Да се споделят новини и интересни за тях неща, като им се позволява да изказват мнение, да спорят и да бъдат себе си, без да се ограничават от определени рамки.

Детето е важно да бъде чуто и разбрано, сигурно в любовта и подкрепата на родителите. Понякога е по-полезно да си поиграем с него или да отидем на кино, отколкото цяла вечер да решаваме задачи по математика.

Родителите трябва да помнят, че не всичко в живота зависи от постижения и оценки. И да обичат своите дъщери и синове, независимо от техните оценки, като им позволяват да допускат грешки и да бъдат деца.