Познатите симптоми на инсулт са изменения на лицето, свързани със свличане на ъгълчетата на устата и на очите, силна слабост, изтръпване на половината тяло или внезапни нарушения на говора.

Но много жени, прекарали инсулт, го описват като пристъп на най-силното главоболие в техния живот на фона на сравнително слаба останала симптоматика.

Възниква обикновено на фона на резки колебания на кръвното, емоционален стрес или физическо напрежение, макар и да може да се развие и без видими провокиращи фактори.

Инсулт при жени – какво е особеното

След настъпване на менопауза рискът от инсулт нараства, тъй като се губи защитната функция на естрогенните хормони.

Но особеност на инсулта при жени, за разлика от мъжете, невинаги ясните изразените мозъчни симптоми.

Началото на инсулта често се характеризира със силно главоболие на фона на балансираните останали признаци, и това може до късно оказване на медицинска помощ.

Когато става въпрос за неотложно лечение на инсулт, всяка секунда има значение за запазване на функциите на мозъка.

Какво е необходимо да търсим като признаци, които могат да означават инсулт при жени.

Освен това се обръща внимание на наличие на допълнителни рискови фактори, на фона на които са необходими допълнителни профилактични мерки както за жени, така и за мъже.

Опасни симптоми – изтръпване, проблеми с говоренето и зрението

Първото, което се забелязва при оценка на състоянието на болния, това са най-честите и очевидни признаци на възможен инсулт.

Установява се едностранна парализа или изтръпване на лицето, липса на движения в ръката или крака.

На лицето са видими характерни изменения, тъканите изтръпват, липсва чувствителност. Тревожен признак е невъзможност за възприемане на речта на другите.

Възможни са и промени със зрението: засягат се както само едното, така и двете очи. Жените много често ги измъчва внезапна, много остра болка с неизвестна причина.

Допълнителни проявления – слабост, изменения на поведението

Но при жените, особено в напреднала възраст, е възможно да се наблюдават признаци на инсулт, които се отличават от класическите проявления:

  • Силна сънливост, изразена слабост, усещане за мозъчна мъгла или объркване на съзнанието – промяна на психическия статус.
  • Неразположение с гадене.
  • Дискомфорт в тялото.
  • Усещане за мравучкане във всяка част на тялото.
  • Световъртеж.
  • Проблеми с равновесието, ходенето или координацията.
  • Промяна на поведението, агресия, безпокойство или суета.
  • Загуба на паметта.

Околните не трябва да се опитват да поставят диагнози, важно е незабавно да се извика линейка, за да се определят причините за тези изменения.

Болка, увреждане на мозъка, лечебна тактика

С напредването на възрастта рискът от инсулт при жените нараства. Съсиреците, които се образуват в сърдечно-съдовата система, се наричат тромби, те могат да блокират кръвообращението в мозъка.

Мощен препарат - активатор на тъканен плазминоген може да разтвори съсиреците, които предизвикват исхемичен инсулт, и да се възстанови притока на кръв към мозъка.

Медикаментозната терапия, която се провежда за разрушаване на тромбите.

Лечението е еднакво ефективно за мъже и жени, но е важно да се започне възможно най-рано, за да бъдат минимални измененията, предизвикани от тромбоза.

Хирургични процедури също помагат за минимизиране на уврежданията при инсулт.

В допълнение на лекарствените препарати, които се поставят венозно, е възможно и провеждане на тромбоектомия.

Това е процес на хирургично отстраняване на съсирека, който е запушил кръвоносния съд, но това е от решаващо значение за лечение на инсулт.

Важно е максимално бързо да се разпознае острото нарушение на мозъчното кръвообращение при жени, дори и това да е главоболие и минимални допълнителни проявления.

Проблемите на „женския” инсулт

Няма ясни полови различия при лечение на инсулт и резултатите от него.

Отлагането на лечението е възможно, тъй като при жените симптомите невинаги са класически.

Впоследствие е необходимо време за провеждане на образни изследвания както за КТ, така и за ЯМР, необходими за диагностика на инсулт.

При жените са възможни определени състояния, които могат да имитират инсулт, сред които мигрена и клъстерно главоболие, които също трябва да се изключат. Но ако бъде установен инсулт, лечението е едно за всички.