Може би почти всеки човек е ставал „жертва“ на афти в устата. Те дават чувството за неприятно и болезнено усещане в устната кухина и преминават сравнително бавно.

И тъй като, това състояние се среща често решихме да ви запознаем по обстойно и да ви дадем някои съвети и насоки за справянето с афтите.

Но първо…какво са афтите

Афтите представляват болезнени ерозии по лигавицата на устната кухина, езика и венците. Срещат се във всякаква възраст, но по-често засягат младите хора и децата между 2 и 9-годишна възраст.

Как се разпознават афтите

Афтите изглеждат като малки кръгли или овални, плитки язви, които са покрити с жълто-белезникав налеп. Те са добре ограничени, напипват се и са болезнени, при допир и консумация но твърди или кисели храни.

Обикновено, отминават за около 2 седмици.

В някои случаи, афтите могат да рецидивират. Съществува и вариант на рецидивиращите афти или т.нар. афти на Сътън.

Афтите на Сътън са малко на броя и са с инфилтрирани ръбове и централна некроза, която достига до субмукозата. Те се появяват за период от 3 до 6 седмици

Защо се появяват

  • Недобре поставени протези;
  • Лоша хигиена на устната кухина;
  • Генетична предиспозиция;
  • Тютюнопушене;
  • Намаляване на имунната защита на организма, заради заболявания;
  • Вируса на херпес симплекс;
  • Консумация на прекалено горещи, солени или кисели храни или напитки;
  • Болест на Бехчет – Изразява се с рецидивиращи афти в устата и по гениталиите, засягат се и очите. Могат да бъдат засегнати и ставите.

Как да се справим по-лесно с тях

Ако, в момента, страдате от афти, то на първо време трябва да избягвате прекалено горещи храни и напитки, осолени храни, люто и кисело. Смята се, че оцетът, киселите плодове и зеленчуци (лимони, домати, киселец, киви, портокали), кисело мляко и др. Също така се старайте да избягвате по-твърди храни, като сухари, чипс, ядки и т.н.

Мийте редовно зъбите си, като се старайте да не засягате афтите с четката за зъби.

В много от случаите, афтите отминават бързо и не се налага допълнително лечение. Когато обаче, язвите причиняват силен дискомфорт или не отминават за дълго време могат да се прилагат антисептични и обезболяващи лекарства. На пазара се предлагат кортикостероидни кремове.

Водите за уста могат да ускорят процеса на оздравяване, като използвайте такива с хлорхексидин. Можете да пиете отвари от лайка, смрадлика или невен, като разбира се трябва да ги пиете добре изстудени.

Добре е, поралелно с терапията за лечение на афтите да приемате допълнително витамини, с които да укрепите имунната си система.