За много живи организми на Земята силицият е много важен като катаризатор на множество жизнени процеси. В човешкия организъм има около 1 килограм от този минерал, основно той се намира в кожата, косата, щитовидната жлеза и лимфните възли.

А също влиза в състава на костната и съединителната тъкан.

Още силицият въздейства на функцията на нервната и сърдечно-съдовата система. Около 4% от общото количество, което постъпва в организма, се усвоява от тънкото черво и дванадесетопръстника.

Стимулатор на костния растеж

Една от основните функции на микроелемента е стимулиране на растежа на костите и тяхното укрепване. Ако човек не започне своевременно да употребява храни, съдържащи този минерал, е възможно да развие остеопороза, поради частична резорбция на костното вещество.

Тъй като силицият благотворно влияе на функцията на сърдечно-съдовата система, то съответно способства за намаляване на вероятността от развитие на някои заболявания като например атеросклероза, чието разпространение през последните години придоби епидемични размери.

Силицият, явяващ се катализатор на някои окислително-възстановителни процеси, оказва благотворно влияние върху обмяната на веществата, главния мозък и нервната система.

Притежава и свойството и на стимулатор на имунната система, повишавайки съпротивителните сили на организма към различни вируси и инфекции.
Този микроелемент спомага за укрепването на съединителната тъкан и стените на кръвоносните съдове, а също и хрущялите и сухожилията.

Когато човек започне да си набавя достатъчни количества силиций, той ще спомогне за понижаване на кръвното налягане, а също и ще подобри функцията по усвояването от организма на такива микроелементи като фосфор, флуор, сяра, натрий и други.

Благотворно въздействайки на човешкия организъм силицият препятства възникването на такива страшни заболявания като рак, туберкулоза, захарен диабет и на много други патологични процеси.

Дневно необходимо количество силиций

Организмът на хората в зряла възраст и на децата се нуждае от различни количества от този минерал. На възрастните им са необходими от 5 до 15 мг, но не е установено нужното количество за деца.

При придържане към един балансиран хранителен режим човек напълно удовлетворява нуждите на тялото си от силиций.

Но за хората, страдащи от такива заболявания като остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и болест на Алцхаймер е необходимо да увеличат консумацията на храните, богати на този микроелемент.

Какви са симптомите на недостиг на силиций?

Недостигът на този микроелемент в човешкия организъм може да стане причина за възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени образувания, а също и за захарен диабет.

Освен това, ако човек не си набавя достатъчни количества от този минерал, то това би допринесло за нарушаване на функциите на нервната система, които ще се проявят в лоша координация на движенията, слабост и раздразнителност.

Не е изключено развитие на възпалителни заболявания такива като гастрит или ентерит. Въпреки това недостиг може да възникне не само в случай на непостъпване на достатъчно силиций в организма.

Една от възможните причини за това са паразитните заболявания. А понижената киселинност на стомашните сокове води до нарушаване на усвояемостта на микроелемента в тънкото черво.

Микроелементът отлично се усвоява при воденето на активен начин на живот и силни физически натоварвания, затова е необходимо човек да се занимава със спорт и да не мързелува.

Също така при употребата на големи количества въглехидрати се препятства усвояването на силиция. Затова е важно човек да внимава да не прекалява с някои храни.