Коварната болест повишава риска от инфаркти и инсулти, предупреждават специалисти и дават съвети към какво поведение да се придържаме след оздравяване.

Към настоящия момент в голяма част от страната заболеваемостта от грип и остри респираторни вирусни инфекции е в своя пик.

Като делът на свинския грип или на т.нар. „Калифорния“ преобладава – A/H1N1 pdm09, въпреки че прогнозите бяха за по-висок процент на болните от „Швейцария“.

Засега очакванията са след около 200 седмици пикът на инфекцията да отмине и броят на болните да намалява. За тежко протичане на свинския грип при деца има данни от Пловдив и Добрич.

В най-голяма степен на риск от инфектиране са изложени децата от 2 до 5-годишна възраст, тъй като вече контактуват с много по-голям брой хора и имунната им система се сблъсква с вируси и бактерии, с които никога досега не е срещала, тоест пълна липса на имунитет към тези грипните вируси.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести съобщава, че към момента най-много заболели има в Стара Загора и Пазарджик, като градът на липите води с 306 болни от грип на 10 хиляди, като по-рано днес беше съобщено, че официално в областта е обявена грипна епидемия.

Както и в предишни свои публикации сме посочвали освен децата, поради все още неразвитата им имунната система, най-голяма вероятност от тежко протичане на грипната инфекция и развитие на усложнения има при хората над 65-годишна възраст, както и при тези, които са с хронични заболявания.

Като вероятността от тежко протичане на грипната инфекция при хора, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест е с над 300 пъти по-голяма, отколкото при тези, които имат здрави бели дробове.

При доста деца след преминаване на острата фаза на грипната инфекция продължават да страдат от кашлица, но специалисти успокояват, че може да продължи за период от 1-2 седмици, докато лигавицата на трахеята се възстанови напълно.

Също така някои родители се доста притеснени от съществуващия риск от развитие на енцефалити, но такива случаи са сравнително рядко, според твърденията на микробиолозите.

Също изключително внимателно лекарско наблюдение е необходимо при:

  • Деца, които са в първата година от живота – при тях на практика мълниеносно се развива пневмония;
  • Болните от астма;
  • Диабетно болни;
  • Детска церебрална парализа – вирусът засяга и без това слабият дихателен мускул, което рязко повишава риска от настъпване на смърт;
  • Затлъстяване

Ако човек е с наднормено тегло, неговият организъм по друг начин реагира на лекарствата, поради тази причина стандартното лечение може и да не сработи, затова е необходимо и постоянно лекарско наблюдение.

И също така много хора подценяват факта, че след грип на нашия организъм му е трудно да се възстанови. Изследванията показват, че вирусът засяга не само дихателните пътища, но и силно удря по сърцето, като често предизвиква възпаление на сърдечния мускул.

Поради тази причина 2-4 седмици след оздравяване категорично са противопоказни физически натоварвания, максимум –ходене, но не с бърза крачка. Забранени са фитнеса, и часовете по физкултура за децата в училище.

Също е желателно да се избягва повишени нервни натоварвания и изобщо трябва да се води максимално спокоен начин на живот.

При неспазване на тези правила след грип значително се повишава риска от инфаркти и инсулти, особено при хора над 50-годишна възраст.