4 февруари е световен ден за борба с онкологичните заболявания. Кои са най-напредничавите методи за лечение и диагностика, които разкриват перспектива за справянето с болестта на века.

Туморите са цената, която трябва да платим за еволюцията. Когато геномът на човека се изменя, неизбежно възникват мутации, натрупването на най-опасните от тях води до рак.

Поради тази причина е нереално да се очаква, онкологичните заболявания да изчезнат напълно от лицето на Земята. Но пробивите в медицината позволяват превръщането на рака в несмъртоносна хронична болест, с която хората да могат да живеят дълги години, смятат учените.

1. Имунотерапия

Двата най-мощни метода за въздействие върху туморите хирургията и лъчевата терапия вече са достигнали границата на своята ефективност.

След като стана възможно провеждането на тотално облъчване на цялото тяло и премахване на цели органи, по-нагоре няма накъде да се прескочи.

Поради тази причина сега се откриват големи хоризонти за медикаментозното лечение на рака.
Едно от най-перспективните направления е имунната терапия.

Има 2 основни разновидности на този метод – първият, когато с помощта на специални препарати се установяват и „осветяват“ туморните клетки.

Тогава се превръщат в мишени за имунитета, и самият организъм целенасочено се бори с рака. Това лечение е много по-безопасно от традиционната терапия, тъй като е с по-малка токсичност.

Лекарите отбелязват, че в много случаи болните дори успяват да избегнат оплешивяването и неутропенията – опасен страничен ефект, когато загиват клетките неутрофили, отговарящи за разпознаването и унищожаването на опасните микроби.

Но, за съжаление този метод не е особено подходящ за хора, чийто организъм е силно отслабен от лъчевата терапия и лекарствата от по-старите поколения, които удрят силно по имунитета.

2. Вируси против туморите

Неотдавна в САЩ и в Западна Европа беше одобрен за лечение на рак първия в света препарат с онколитичен вирус.
Учените „взели“ вируса на „херпеса“ изчистили го от неговата вредна част и въвели в него специален генетичен материал.

На пациента се поставя инжекция, подобреният вирус прицелно атакува клетките на тумора, присъединява се към определени части от тяхното ДНК и отключва механизъм за самоунищожаване на злокачествените клетки.

Сега този метод за лечение се използва при меланоми – една от най-агресивните и смъртоносни форми на рака, при която много бързо се развиват метастази.

3. Ранна диагноза по кръвта

Всички наши клетки с времето загиват, и след тях остават ДНК, фрагменти, които циркулират из кръвта. Тъй като раковите клетки имат повече опасни мутации, теоретично е възможно да се опознаят по фрагментите ДНК.

4. Световно досие на рака

Във всяка човешка клетка постоянно протича огромно количество реакции, представете си – броят на двойките нуклеотиди, тоест съединенията, които образуват ДНК-то са над 3 милиарда.

За да се направи диагностиката на заболяванията максимално ранна и точна е необходимо първо да се разшифрира генома на човека и да се разбере, за какво отговоря един или друг ген.

Ако изследователят имат достъп до медицинските данни на колко се може повече пациенти и да съпостави получените резултати, то ще успее по-точно да установи взаимовръзката между гените.

5. Търсачка „Онкофайндер“

Когато изследователите започнали да изследват туморите на генетично ниво се установило, че дори у един човек в един орган рядко възникват различни типове ракови клетки.

И те по-различен начин реагират на медикаментите. За успешната борба с такъв многолик враг ще са необходими методи с висока чувствителност.