Представете си ситуация – опитвате да си отдъхнете и да се отпуснете, но точно в този момент започват да ви завладяват стрес и негативни мисли. Ако ви се е налагало да се сблъсквате с това, то не сте сами, това е доста разпространено явление, което психолозите наричат стреслаксация.

В какво се състои неговата природа и как да се преборим

Терминът се появява неотдавна, но изследвания на стресрелаксация се водят вече доста години. Учените са изяснили, че при 30-50% от хората често възникват признаци на стрес – ускорено сърцебиене, изпотяване, именно в тези моменти, когато те се опитват да си починат и да се отпуснат.

Ако това се случва редовно, то ние сякаш попадаме в затворен кръг – опитвайки да си починем и да намалим стреса, така само предизвикваме още по-голямо напрежение. А това може с времето да доведе до депресивни симптоми и панически атаки.

Не всички хора са предразположени към стреслаксация, а по-уязвимите тревожни личности, но това засяга много хора. Защо така се случва и как да преборим тази тревога.

Не искаме да признаем, че стресът ни завладява

Опитът да отричаме проблемите е много неефективна тактика за борба със стреса. В краткосрочен план отрицанието може да сработи – понякога то помага за защита на нашата психика, например, след смърт на близък човек. Но ако започнем да отричаме и да премълчаваме ежедневните проблеми, то така постепенно сами притискаме себе си в ъгъла.

Колкото и да уверяваме околните, че всичко е наред, нашият организъм продължава да изпраща стресови сигнали – така ни подбужда да започнем да действаме и да решаваме проблеми.

Затова ако се опитаме да си починем и да се отпуснем вместо да опитаме да разберем какви са истинските причини за стреса, това може да усили нервното ни напрежение.

Какво е решението, ако сме в такава ситуация

Осъзнаване, че симптомите на стреса могат да са полезни

Организмът задейства различни физиологични реакции, за да ни информира за проблемите, изискващи внимание, и да ни помогне да намерим изход. Например, ускореното сърцебиене подобрява кръвоснабдяването на мозъка, което помага за по-бързо и ефективно търсене на решение на проблема.

На лист хартия се постарайте да опишете всичките си мисли и чувства, свързани със стреса

Това упражнение ще позволи да осъзнаете по-дълбоките причини за психологическото пренапрежение. Например, ако постоянно сте претоварени в работата едва ли ще успеете да се справите със стреса с помощта на ежедневни медитации.

Много по-продуктивно ще е обсъждането на ситуацията с началството или с колегите и да се постараем някак да понижим натоварването.

Търсене на нестандартни решения

Ако сте свикнали да се борите със стреса по определени начини, например, с помощта на медитация или спорт, опитайте нещо ново – поговорете задушевно с приятели и с близки, тествайте антистресови приложения на смартфона.

Безпокоите се какво ще кажат другите

Почти всеки има нещо любимо, което обича да прави или дори дело на живота. Това може да е работа или хоби. Какво точно ни мотивира толкова увлечено да се занимаваме с това?

За някои това е искрен интерес, желание за развитие и научаване на нещо ново. Но са много тези, които първо очакват одобрение от околните или се опитват да докажат на приятели и близки, че наистина за ценни за тях.

Проблемите започват тогава, когато в надпреварата за тази цел преставаме трезво да оценяваме своите възможности – принуждаваме се да работим, въпреки болестта, отказваме се да си вземем отпуск.

Много ни е трудно да си починем – веднага ни се струва, че си губим времето напразно, което бихме могли да прекараме с полза.

Боим се да не започнат да ни смятат за лентяи и безделници. Всичко това започва да се отразява неблагоприятно на психическото ни благополучие.

За тези, които са подложени на това, ще е полезно да си организират психологически отпуск от всичко, което свързано с основното в живота им. Отпускът не е задължително да е дълъг, и не трябва да се занимаваме с нещо разпускащо.

Дори и кратките почивки помагат с времето да осъзнаем, че имаме пълно право да си починем от основната дейност, да намалим стреса и да се отпуснем.