Шумът в ушите, както лекарите наричат това състояние, е изключително често срещан проблем сред хората.

Всеки пети е потърпевш или иначе казано от това страдат около 20% от населението на земята.

То не е независимо заболяване, но е симптом на много други увреждания, свързани с възрастта и загубата на слуха, увреждания в ушите или друг вид инфекции.

И все пак шумът в ушите си остава едно от най-досадните неразположения, особено когато вечер се опитваш да заспиш, а благодарение на него не успяваш.

Какво се случва във вътрешното ухо?

Най-често шумът в ушите се основава на увреждане в структурите на вътрешното ухо.

Нормалните вибрации, идващи от движения или звукови вълни, се обграждат с малки реснички, приличащи на косъмчета.

Тези реснички генерират електрически сигнал, който чрез слуховите нерви, които сигнализират периодично на мозъка за състоянието на вашия слух, възприемат и започват да интерпретират пулса.

Ако тези реснички са увредени, те могат да причинят подобен на гореописания електрически импулс, стимул, който обаче мозъкът няма да успее да разбере и ще интерпретира като неопределен шум или звънене.

Промени, свързани с възрастта

За много хора проблемите със слуха идват заедно с напредването на възрастта. Тази тенденция се наблюдава през последните 60 години. Загубата на слух може да доведе до шум в ушите. Поради тази причина това състояние е характерно за индивиди в напреднала възраст.

Експертите наричат това състояние „пресбиакузис” или както ни е по-известно – увреждане на слуха с напредването на възрастта.

Силни звуци

Постоянен шум, който бива издаван от различни предмети и обекти като резачка, огнестрелно оръжие, преминаващи влакове и т.н., също са честа причина за загуба или частично увреждане на слуха.

Ефектът е същия като да си пуснете музика и увеличите звука докрай и слушате известно време Около 30-40 минути са достатъчни, за да ви заглъхнат ушите.

А когато сте изложени всеки ден на подобни условия, било то заради работата ви или начина ви на живот (ако сте миньор, треньор по стрелба или никога не изпускате концерт например) е много възможно да увредите слуха си трайно и да започнете да чувате шум в ушите си.

Ушна кал

При много случаи с хора, които се оплакват от шум в ушите, истинският дразнител всъщност е ушната кал, която е запушила отворите на вашето ухо и в резултат не чувате добре, а звуците се отразяват по различен начин и често в безшумна среда имате чувството, че сякаш сте допрели голяма мида или рапан до ухото си.

Ушната кал, освен това, пречи на чуждите частици в ушния канал да си вършат работата, предотвратявайки появата на различни видове бактерии и по този начин ушите ви се запушват допълнително.

Отосклероза

Заболяване, което много прилича на склероза по звучене, а освен това има подобен ефект, но вместо мозъка, то обхваща ушите ви.

Заболяването се предава само по генитичен път, тоест няма как да го прихванете от друг индивид, а единственият начин да страдате от отосклерозата е тя да бъде онаследена в генитичния ви код.

При отосклероза е съвсем възможно да се оплаквате от шум в ушите или да имате отслабен слух и да чувате много по-трудно.

Болест на Мениер

Това е изключително рядко заболяване, при което във вътрешното ухо се натрупва течност, при това в доста високи количества, която постепено води до загуба на слуха.

А шумът в ушите е най-ранният симптом, че страдате от този вид заболяване.