Атмосферните условия увеличиха скоростта на разпространение на заболяването.

Здравният министър на Италия разкри още една причина за високата смъртност от COVID-19, според него причина е аномално топлата зима и резултатът – по-малко починали от грип, това се съобщава в списанието на Италианската асоциация по епидемиология.

Меката зима опази възрастните хора грип, но коронавирусът

Заради меката зима възрастните хора по-добре от обикновено са понесли грипният сезон. Средно в Италия всяка година умират по около 8000 души от грип, но през сезон 2019/2020 са по-малко с 3-6% в зависимост от региона.

Това се сочи за причина за отчитане по-висока смъртност спрямо другите държави при избухване на епидемията от коронавирус през втората половина на февруари.

От Световната здравна организация обявиха, че рискът от летален изход при заразяване с коронавирус се повишава с възрастта.

Също се отбелязва, че избухването на епидемията не е могло да бъде предсказано, тъй като хората не са знаели, че са болни, нито пък са били наясно със симптомите, както и към кого да се обръщат.

Италия е една от най-пострадалите държавите от коронавирус пандемията, към 3 април заразените са над 106 000, като нивото на смъртност е най-високо в света, над 14 000 са починали, заразени с коронавирус.

Постепенно нормализиране в Италия след католическия Великден

Същевременно още в края на март италианското правителство започна да обмисля извеждането на страната от строгата национална карантина.

Според италианския премиер спирането на производството в редица отрасли, които не се смятат за важни за националната сигурност, не може да продължи вечно, а е само временна мярка.

Засега мерките за национална карантина остават в сила до 12 април, когато е католическият Великден. След това се правят планове за постепенно нормализиране на обществения живот.

Плановете първо на здравите и силните да бъде разрешено да се върнат на работа и да излизат по улиците.

Ресторантите ще бъдат отворени след около 2 седмици, но с определени ограничения – най-важното е осигуряване на достатъчна социална дистанция между клиентите. Училищата и университети засега не се планира да бъдат отваряни.