Лекарите, говорейки за полипозен риносинуит – така правилно се нарича заболяването, обръщат внимание, че то много напомня на зърно на грозде.
Полипите в носа много наподобяват на него по форма. Характерна тяхна особеност е, че тяхното наличие силно влошава качеството на живота на заболелия.

Най-важното е да не изпусне моментът

Полипите са доброкачествени тумори, които започват да растат в синусите и се спускат в кухината на носа, затваряйки частично, а когато прекалено увеличат размерите си, и напълно дихателните проходи.

Тези образувания са причина не само за дихателни проблеми, но и за хронична умора, а понякога и за отслабване на слуха. Формирането на полипите, който е възможно да е с продължителност от няколко години.

И поначало повечето хора просто не обръщат внимание на незначителните симптоми като леката хрема и лекото запушване на носа. Те търсят лекарска помощ, когато се появяват по-сериозни симптоми:

Проблемът със запушения нос не се решава при използването на капки и спрейове. Въздух постъпва само през устата – носовото дишане почти напълно се преустановява.

Обонянието отслабва, а с течение на времето напълно изчезва. Често към това се добавя и нарушението на вкусовите усещания – на заболелия човек му се струва, че храната, която консумира е приготвена от вълна, лишена е от всякакъв аромат.

Заради полипите в носа се създава благоприятна среда за размножаване на патогенни бактерии. В резултат на това се появява секреция от носа – слуз или гной, на болния го мъчат чести настинки.

В някои случаи възниква усещане за чуждо тяло в носа. Много от хората с полипи в носа се оплакват от чести главоболия или от болки в синусите.

Ако човек е забелязал, че гореописаните симптоми съответстват на описаните по-горе е силно препоръчително да се обърне към личния си лекар.

Полипите не е трудно да се установят при обикновен преглед. За по-точна диагностика специалистът може да ви изпрати за компютърна томография на синусните кухини. Това изследване дава възможност за това до колко са разпространени полипите, много ли са те и в на кои точно места те растат.

Списък на „заподозрените“

Защо се образуват полипите, със сигурност не може да каже никой. Но списъкът на „заподозрените“ е достатъчно широк. Първо място в него заемат хроничните заболявания, предизвиквани от инфекции – синузит, фронтит, ринит.

В синусите на хората, които страдат от тези заболявания, особено ако не са получили своевременно лечение, протича постоянен възпалителен процес. Задачата на лигавицата е да го компенсира и да се пребори с инфекцията.

Поначало тя се справя успешно с това. Но ако човек дълго време не се подлага на лечение, силите на лигавицата се изтощават и организмът да се справи с възпалението като увеличава нейната площ. Разрастването на лигавицата са самите полипи, които възпрепятстват нормалната дихателната функция.

Какви са начините за лечение?

Съществуват както хирургични, така и медикаментозни методи за избавянето от полипите. Но за съжаление повечето хора се обръщат към специалист, когато израстванията на лигавицата са вече с големи размери.

В този случай медикаментите са безсилни и е необходима операция. Съществуват няколко хирургични метода, но кой ще бъде използван в конкретния случай зависи от решението на лекуващия лекар.

А след това?

Важно е човек да се въоръжи с търпение. Желателно е да използва препарати за хигиена на устната кухина въз основа на морската вода или готово солеви разтвори, които се продават в аптечната мрежа.