Хигиената за венците и зъбите е основа за профилактика на заболявания на устната кухина. На преглед зъболекарят подбира средствата за хигиена, които са препоръчителни за конкретния пациент и помагат за справяне с определени проблеми.

Стандартните методи и средства за хигиена поддържат устната кухина здрава, а допълнителните се разглеждат като съставна част от терапията.

Но изследванията показват, че някои видове вода за уста могат да бъдат опасни и да станат причина за усложнения и неприятни последствия. По-подробно за изследванията, рискове от използване на води за уста.

Грижа за устната кухина – основни и допълнителни средства

Допълнителни хигиенни средства често се назначават при проблеми с устната кухина, и тяхното използване може да се разглежда като съставна част от комплексната терапия.

Сред допълнителните средства са:

Конец за зъби

Конците за зъби внимателно и качествено почистват контактните повърхности на зъбите. Особено препоръчителни са при криви зъби, а също и множествена форма кариес при някои заболявания на вътрешните органи, което позволява да се намали риска от разпространение на кариес.

У нас тези предмети за хигиенна грижа се смятат за стандартни и същевременно задължителни.

Иригатори

Сравнително нова дума в профилактиката и лечението на многобройни заболявания на устната кухина. Вода или лекарствен разтвор, които се поддават под налягане, позволяват ефективно почистване на труднодостъпните места на повърхността на зъбите, а също и венечните джобове.

Иригаторите са незаменими при брекети, протези в устната кухина и заболявания на венците, формирани патологични венечни джобове.

Насочената струя вода позволява отстраняване на остатъците от храна, струпвания на бактерии, което може да понижи симптомите на възпаление.

Вода за уста

Основното нейно предназначение е допълнително почистване на устната кухина, дезодозиране на дъха и укрепване на емайла.

В аптеките е представен широк асортимент от тези средства с допълнителна хигиенна грижа с различна насоченост – минерали, билки, помагащи в борбата с възпалението.

Зъболекарят може да препоръча дори антисептична вода за уста, която ще потиска растежа и разпространението на патогенни бактерии. В такъв случай се разглеждат не като допълнително средство за лечение, а едно от основните.

Водата за уста би трябвало да помага в борбата с възпалението, да унищожава бактерии, които го предизвикват. Какво може да бъде опасното в тях?

Изследвания на зъболекарите

Проведеното изследване показва, че някои видове вода за уста могат да бъдат опасни за здравето на устната кухина сами по себе си, или при неправилно използване.

Да се обясни вредата за допълнителна хигиенна грижа, е лесно. Голяма част от водите за уста съдържат спирт, като неговата концентрация може да достига до 26%. Производителите обясняват необходимостта от добавяне на спирт по няколко причини:

  • Сам по себе си спиртът е антисептично действие – унищожава и потиска растежа на бактериите, които могат да се окажат техни възбудители или на други заболявания на устната кухина;
  • Спиртът помага за проникване на лекарствените препарати във венците и в тяхната степен усилва тяхното действие;

Според изследователите сам по себе си самият спирт способства за формиране на сухота в устата – ксеротомия, но само при редовно използване извън препоръките на зъболекар.

В изследването се отбелязва ролята на съдържащите спирт води за уста за повишаване на риска от развитие на рак на устната кухина при пушачи. Освен това унищожава не само вредните, но и полезните бактерии.