Кърмене на деца - какво трябва да знаем

Кърменето е най-доброто, което може майката да даде на своето дете, но рано или късно възниква необходимост този процес да бъде завършен. Как да се направи правилно това? Отбиването от гърдата изисква време и правилни действия, особено ако кърменето продължава по-дълго време. Лекари и консултанти по кърмене са формулирали няколко практически съвети, които помагат безболезнено и без последствия да отбият детето.

Кога да се завърши кърменето

Жените не е необходимо да прекратяват кърменето, ако не са готови – това е най-важният и универсален съвет, който е необходимо да се следва. Но как да разберем и да почувстваме своята готовност, като отчитаме външните обстоятелства?

СЗО препоръчва – децата трябва да получават майчино мляко през първите 6 месеца от живота си. А в идеалния случай кърменето трябва да продължава до 2 години или докато детето само откаже да бъде кърмено. Но често тази практика е невъзможна, и действат външни фактори.

За дете по-голямо от година, майчиното мляко, в по-голяма степен, играе допълнителна роля на допълнително хранене, осъзнаване на любов, защита, подкрепа на работа и развитие на имунна система.

След година основни причини за отказ от кърмене са: необходимост от излизане на работа, социален натиск. Ако кърмещата майка се насочи към прекратяване на кърменето, е необходимо да се допита до специалисти – консултанти по кърмене или пък педиатър.

Адекватно хранене за детето

Първо, кърмещата майка трябва да се погрижи за пълноценното хранене на детето. Малчуганът след година се нуждае от майчино мляко, макар и неговото основно хранене вече е доста разнообразно. Това се обосновава от съдържанието на сложните белтъци, които могат да станат причина за алергия. Дори след година, лекарите препоръчват мляко да се дава на малките деца само след преваряване и малки дози.

В останалото, менюто на детето трябва да е разнообразно, да осигурява всички потребности на детето за пълноценен растеж и развитие.

Предотвратяване на стрес

Някои майки отбелязват, че техните деца просто изведнъж са отказали от кърмене, сами и без капризи. Други деца не желаят да се разделят с майчината гърда под никакъв предлог. И този процес става болезнен не само за майките, но и за децата.

Лекарите отбелязват, че отказът от кърменето е стрес за детето. И за намаляване на неговото влияние, е препоръчително планиране и бавно напредване към целта.

Родителите и кърмещата майка трябва внимателно да избират време за отказ от гърдите. И това е необходимо за няколко седмици, а на момента. Ако на жената ѝ предстои да тръгне на работа на определена дата, то предварително трябва да се обмисли план за отбиване.

Изключване на нощни кърмения

Веднага щом започне захранване на детето, количеството нощни кърмения трябва да се ограничи. Спирането на нощните кърмения помага за по-лесно отбиване на детето, а също се осигурява безопасност на този процес за майчиния организъм.

С времето жените могат да забележат по-малко мляко, което образуват гърдите.

Най-важното – бавно и постепенно

Спирането на кърменето рязко е нежелателно не само за детето, но и увеличава риска от неприятни последствия за детето. Става въпрос за болки, психологически стрес. За избягване на нежеланите, а понякога и опасни последствия, специалистите препоръчват бавно ограничаване на кърменията в рамките на няколко седмици.

Всяка майка познава особеностите на кърменето. Трябва да се избере вариант, който самото кърмене е по-малко важно за детето,  и количеството получено мляко е минимално.