Зимни опасности за кожата на вашето дете

Когато настъпи истинска зима и всички наоколо се покрие с бяла снежна пелена, всяко дете иска да прекарва колкото се може повече време навън. През зимата може да се пързаля на кънки, да прави снежни човеци. Трудно е да се надцени позитивното влияние на свежия въздух и физическата активност върху детското здраве. Но не трябва да се забравя за опасностите на студеното време. Ниската температура на въздуха и силният вятър могат да станат причина за простуди и измръзвания. И на първо място на агресивно въздействие на студа се подлага кожата на детето.

Влияние на студения въздух върху детската кожа

Детето има много тънък и чувствителен епидермис на лицето, затова студеният въздух въздейства неблагоприятно на здравето на кожата. До какво може да доведе до това, ако не се научим да се грижим правилно за кожата на детето:

  • Пресъхване на кожата – за да бъде кожата здрава и да изпълнява своите защитни функции не трябва да бъде твърде суха. При студено време влажността на въздуха доста се понижава. Вятърът, сухият въздух и ниските температури могат да пресушат кожата на откритите участъци на тялото на детето и да предизвикат лющене и напукване.
  • Общо преохлаждане на организма – при преохлаждане организмът може да ограничи подаването на кръв към повърхностите тъкани на тялото. Така се предпазва от преохлаждане на вътрешните органи. Но кожата на беззащитните части на тялото може да измръзне. Признаци на измръзване са зачервяване, мравучкане, изтръпване в пострадалите части на тялото.
  • Студова алергия – това е разновидност на алергията, при която появата на имунни реакции предизвиква ниска температура на въздуха. В този случай в местата на съприкосновение на кожата със студения въздух е възможна поява на уртикария. Възможен е сърбеж и отоци. Алергията към студ не се среща често, но при подозрение за това отклонение, трябва задължително да се потърси лекарска помощ, който изписва антихистамини за периода на сезонна алергия.
  • Студово изгаряне – ярко червена кожа, с елементи на сухота и сърбеж;
  • Напукана кожа и спукани кръвоносни съдове – гъсто зачервяване, изтръпване;

Каква трябва да бъде защитната детска козметика

Козметичните средства, които съдържат голямо количество мастни вещества и вода са подходящи за нежната детска кожа. При нанасяне на такъв крем на кожата част от мастните компоненти проникват в роговия слой, а другата – остава за нейната повърхност. Така се създава защитна бариера, а също се овлажнява и омекотява кожата. Водата, влизаща в състава на средството, достатъчно бързо се изпарява, затова на кожата се усеща лека хладина.

Защитният крем напълно се попива и слива с кожата на детето. Не се отмива с водата, например, от капки дъжд, не се изтрива при съприкосновение с дрехата и не оставя мастни следи по нея. Благодарение на повишеното съдържание на мазнини и восък, кремът оставя на кожата непроницаем слой.

Това козметично средство еднозначно е необходимо, ако навън е под -10 градуса. Но ако детето ви има чувствителна кожа, то подобна грижа е необходима, дори и при температура около 0 градуса.

Детското защитно козметично средство не трябва да съдържа оцветители, парфюми, парабени и спирт.

Също за зимния период следва да се закупи защитен балсам за устни, който да подхранва добре, да възстановява и омекотява кожата на устните на детето.