Това не означава, че не е нужно да си мием зъбите и да се храним правилно.

Резултатите от изследването, проведено от международна група учени, бе наскоро публикувани.

Еднаква грижа за устната кухина - единият със здрави, другият със развалени зъби

Кариес и периодонтит – възпаление на кореновата част на зъбите и прилежащите към тях меки тъкани. Това са сред най-разпространените заболявания в света, но досега не е известно как влияят на риска от развитие на тези заболявания генетичната предразположеност.

Известно е, че двама души могат еднакво да се хранят и да се грижат за устната кухина, но резултатите да бъдат напълно различни, и причините за тези различия, специалистите не могат да обяснят засега.

Авторите на новото, най-мащабното от провежданите до сега изследвания анализират данните, получени в хода на 9 международни клинични изследвания с участие на приблизително 62 души, и данните за здравето на устната кухина, които предоставят повече от 460 000 души, чиято генетична информация се съхранява в UK  Biobank  - хранилище за образци от биоматериал и медицински сведения.

Учените все пак успяват да открият 47 нови участъци на генома, свързани с развитието на кариес.

Сред гените, които е възможно да са виновни за предразположението към кариес, има и такива, които регулират формиране на зъби и челюстни кости, тези, които отговарят за защитните свойства на слюнката, и тези, които взаимодействат с бактериите, обитаващи в устната кухина.

Сложни генетични фактори определят здравината на зъбите

Изследователите също стигат до извода, че наследственото предразположение към кариес е частично свързано с много сложни генетични фактори, повишаващи риска от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

При изследването е била потвърдена връзката между генома, участващ в регулиране на функционирането на имунната система, и предразположение към периодонтит.

В бъдеще с помощта на подобни изследвания могат  да се откриват хора, които са с повишен риск от проблеми с устната кухина.

Без значение от гените, добрата хигиена и правилното хранене са важни методи за намаляване на риска от кариес и периодонтит.

Дори и състоянието на зъбите на родителите да е лошо, това не означава, че няма какво да се направи.

Ако посещаваме редовно зъболекар, храним се правилно и поддържаме хигиена няма от какво да се притесняваме зъбите ни ще са в добро състояние.