Съставът на бактериалната среда в червата на човека оказва огромно влияние върху неговия мозък.

Доктор Дейвид Перлмутер, сертифициран невролог и сътрудник на Американския колеж по хранене, изследвал този феномен и описал своите изводи в книгата „Работа на мозъка за новаци – как чревни микроби лекуват и защитават вашият мозък“.

Повечето от невролозите не отчитат влиянието на начина на живот върху възникването на тези разстройства, които те диагностицират и лекуват всеки ден.

Но това има първостепенно значение за профилактика на най-разпространените нарушения на функциите на главния мозък. Именно от чревните бактерии зависи, ще бъде ли здрав вашият мозък или не.

Според Перлмутер, всяка система в човешкия организъм си взаимодейства с останалите по такъв начин, че човек в резултат или не излиза от лекарските кабинети или напротив изобщо не ги познава.

„Тези 100 трилиона бактерии, живеещи във вашите черва участват във функционирането на мозъка на най-различни нива, - пояснява Перлмутер. – Те произвеждат неврохимически вещества – например такива като допамин и серотонин, - редица елементи необходими за поддържането на доброто здравословно състояние на мозъка. Те също така осигуряват и целостта на чревната лигавица“.

Последната тяхна функция е особено важна, тъй като микропукнатините и уврежданията на червата предизвикват възпалителни процеси, а те, на свой ред, се явяват крайъгълен камък за всички заболявания на мозъка, като болестта на Алцхаймер, множествена склероза, паркинсоновото треперене и аутизъм.

„Необходимо е вземането на превантивни мерки, - предупреждава лекарят. – Ние сме длъжни да разберем, че западната култура, особено в тази ѝ част, която се отнася за храната, застрашава здравето на нашите паразити.

Ние наричаме тези бактерии паразити или сътрапезници, тъй като ние действително споделяме с тях храната си. Бактериите се хранят с това, което и ние. И нашият избор от хранителни продукти има огромно значение за жизнеспособността и разнообразието на тези бактерии“.

Изследванията вече доказаха, че „правилният“ състав на популацията на чревните бактерии спомага за излекуването от диабет и от редица други заболявания. Така например доктор Марс Нюдорп от Амстердам помогнал на 250 души доброволци да се избавят от диабет втори тип, след като им пресадил в червата нужните бактерии.

Перлмутер развил идеята на Нюдорп, основавайки научното списание Medicus, осведомяващо за подобни изследвания и организирал ежегодни конференции с участието на водещи микробиолози. Перлмутер е уверен – разбирането и „настройката“ на функцията на червата е важна част от бъдещето на медицината.

Преди 15 години ние мислехме, че проектът по разшифриране на генома на човека ще позволи на съвременната медицина да извърши огромен скок в новите методи на лечение, които ще решат всички наши проблеми.

За съжаление, това не се случи. Освен това се установи, че само 10% от заболяванията са с генетичен произход, а истинският „кукловод“ на нашия геном – това е чревният микробиом.

„Чревният микробиом – това е 99% от нашето ДНК, - отбелязва лекарят. – И тази микробна общност е крайно отзивчива и възприемчива към нашия начин на живот. Поради това най-важното е как подбираме хранителните продукти“.

Две са основните стратегии, които могат да бъдат следвани и са насочени към храненето и защитата на нашия микробиом – това е ограничаването на лечението с антибиотици и разумният подход към лечението. Най-добре би било да се спираме на органични и ферментирали храни като кисело зеле например.