Защо ние сме склонни да преяждаме и да трупаме излишни килограми и защо някои храните понякога ни се струват вкусно, въпреки че е възможно това далеч да не е така. Всичко това се дължи на определени закономерности, характерни за нашата психология, за които ние дори и не подозираме.

Редица доста любопитни „закона“, свързани с потреблението на храна, неотдавна бяха открити от учените.

Местоположението на храната влияе на риска от развитие на затлъстяване

Резултатите от изследването на американските учени бяха публикувани в International Journal of Obesity. В него взели участие 100 доброволци на възраст от 20 до 78 години. Приблизително половината от тях били с наднормено тегло.

Изследователите анализирали подредбата на техните жилища, а също и разбрали къде именно участниците съхраняват хранителните продукти.

В продължение на 2 седмици експертите определили количеството калории, което доброволците приемали с храната, сумите, които те разходвали за покупка на хранителни продукти, а също и степента на физическата им активност.

Оказало се, че най-често затлъстяване се развивало при тези, които съхранявали храната на най-лесно достъпните места. Освен в кухнята по-пълните участници държали храна и в други части на жилището си.

Често те имали възможност да стигнат до храната, измивайки, да кажем разстояние, от входната врата до вратата на банята или от хола до спалнята. Същевременно и хората със затлъстяване и тези, които нямали проблеми с наднорменото тегло, разходвали за храна приблизително еднакви суми за месеца и купували приблизително еднакво количество хранителни продукти.

Било установено, че пълните хора по-често консумирали храни, обуславящи трупането на излишни килограми например бонбони, които лесно могат да бъдат съхранявани на всяко едно място в жилището.

Рисковете от наддаването на тегло също нарастват в зависимост от това до колко хладилникът бил достъпен в жилището. Установило се, че ако човек може да се добере до този агрегат за по-малко от минута, то рязко се увеличават шансовете за трупане на излишни килограми.

Ако пък хладилникът се намирал на първия етаж или в мазето, докато собствениците на жилището са обитавали основни втория етаж, визитите при хладилника ставали по-редки и съответно доброволците по-рядко страдали от затлъстяване.

За да се купува повече здравословна храна, тя трябва да се дегустира

До този извод стигнали специалисти от университета Корнел. Те провели редица експерименти. Първо в тях взели участие 120 души, които трябва да отидат в магазин, за да си напазаруват. Те били разделени на 3 групи, на първата от тях преди шопинга трябвало да изядат ябълка, на втората – бисквити, на третата – нищо.

Тези, които били получили ябълка, купили с 28% повече плодове и зеленчуци в сравнение с доброволците, на които им били дадени бисквити с 25% повече от тези, които не били яли нищо. В следващите 2 експеримента участниците трябвало да направят покупките си онлайн. Резултатите се оказали аналогични.

Според експерти върху избора на купувачите повлияли полезните свойства, които притежавал предложеният им продукт.

Ако работниците в магазините подредят до входа на вратата плодовете и зеленчуците или да ги предлагат на клиентите си, то тогава е възможно хората да започнат да купуват в по-големи количества здравословна храна, смятат изследователите.

Колкото по-скъпа е една храна, толкова е по-вкусна

В Journal of Marketing Research бяха публикувани резултатите от изследване, доказващо, че цената на хранителните продукти оказва влияние върху вкусовото им възприемане.