През нощта всички трябва да спим сладко, а не да висим пред хладилника в търсене на нещо вкусно. Но какво да правят тези, които са се събудили в най-неподходящото време за хранене и не могат повече да слушат издайническото къркорене на стомаха?

Отговорът е лесен – да не се измъчват и да похапнат.

Кои са полезните храни, които могат да се ядат и през нощта

Вишни – малко калории, много витамини и фибри

За разлика от бонбони и бисквити, от които е възможно да натрупаме излишни килограми, вишните ще са повече от полезни. При незначителна енергийна стойност в тях се съдържат множество полезни минерали.

Този плод е също източник на пектин и фибри, които спомагат и за нормализиране функцията на стомашно-чревния тракт и осигуряват бързо насищане.

Вишните притежават свойството да разграждат мазнини. Освен това са богати на мелатонин, който помага за регулиране на вътрешния ни часовник и отговаря за качеството на нощния сън.

Целина – съвсем без мазнини

В този зеленчук има много витамини и съвсем няма мазнини, и е със сравнително ниска калоричност – в 100 грама целина има общо около 16 калории. Отличава се и с високо съдържание на вода и фибри.

Всичко това прави хрупкащият зеленчук абсолютно безвреден за фигурата и следователно, подходящ за ядене през нощта.

Когато похапнем целина, бързо ще се наситим и спокойно ще продължим да спим.

Още един зеленчук, в който също има толкова малко калории и много растителни влакна – това са морковите. Ако не желаете да хрупате просто така, сложете го в хумус.

Ще се получи доста вкусно, полезно и оригинално междинно хранене.

Цвекло - подобрява усвояването на калций 

Този кореноплод е незаменим помощник за всички, които си грижат за фигурата си. Благодарение на мекия слабителен ефект цвеклото нормализира функцията на стомашно-чревния тракт, което спомага за отслабване.

Зеленчукът се слави още и с това, че съдържа веществото бетаин. То регулира мастния метаболизъм в организма, а също и подобрява усвояването на калций, желязо и витамин В12.

Препоръчва се да се обърне внимание на спанака – това също е един естествен източник на бетаин.

Яйца – богати на магнезий и фолиева киселина

Източник на магнезий и фолиева киселина, което ги прави отлично средство за борба с безсънието.

При незначителна калоричност на яйцата това е още и превъзходен източник на белтъчини, който включва и триптофан. Всичко това на свой ред помага за подобряване на качеството на съня.

Дръжте в хладилника, за всеки случай, няколко твърдо сварени яйца. Ако добавите към тях и малко зеленчуци, ще се получи отлично междинно хранене.

При желание може да се приготви омлет от яйчени белтъци. Този вариант е великолепен за през нощта.

Шам-фъстък – източник на полезни мазнини

Това е източник на растителни белтъци, фибри и полезни мазнини. Белтъците и фибрите помагат за справяне с чувството на глад, а мастните киселини „топят” мазнините в областта на корема.

Шам-фъстъкът е богат на калций, магнезий и витамин В6, които имат свойството по естествен начин да увеличават количеството мелатонин, отговарящ за подобряване на качеството на нощния сън.

Сам по себе си мелатонинът също в големи количество присъства в тези ядки.

Шам-фъстъкът е доста калоричен – 562 калории на 100 грама, но за разлика от другите ядки е в черупка.

Поради тази причина не може да се яде много бързо и за това бързо настъпва засищане. Силно осолените ядки не са за предпочитане, тъй като могат да предизвикат отоци. 

Ябълки – полезен плод за стройна фигура

Това е много полезен продукт за тези, които желаят да съхранят стройна фигура. И причината не е само в ниската калоричност и богатите на витамини средства, но и в това, че в ябълките има пектин и фибри.

Тези вещества спомагат за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт, за справяне със запек и по-лесно за отделяне от организма на задържана вода. 

Печените ябълки са още по-полезни – в тях количеството пектин е по-високо. В тях се съдържат още и вещества, които помагат за по-пълноценен сън.