Хората с агорафобия предпочитат да си остават у дома, тъй като силно ги плашат откритите пространства, обществените заведения и транспорт, струпвания на хора, празни улици, а също и места, които трудно могат да напуснат.

В някои случаи фобията се проявява, дори и от отворените врати на стая. В критични случаи на такова разстройство човек трудно да излезе от дома без придружител.

Фобия от площади - необходимо ли е лечение

Кой е най-предразположен към агорафобия

Древните гърци са наричали „агората” пазар, затова фобията от открити пространства, публични места и големи струпвания на хора, се нарича агорафобия.

В големите градове симптомите на тази фобия се наблюдават по-често, отколкото в по-малките градчета и села.

Според статистиката, сред агорафобите повече са жените, отколкото са мъжете. Една от причините за това са обществено-културните стереотипи за слабостта и беззащитността на нежния пол.

Дамите обикновено обръщат повече внимание на своето здраве. Жените по-често търсят медицинска помощ за разлика от повечето мъже, които предпочитат да не афишират своите проблеми и често избират за „лекарство” алкохола.

Този начин на живот може да влоши ситуацията. Най-доброто решение е да се направи консултация с психолог, но тази тема е табу.

Фобията се открива при различни типове психическо разстройство, сред които и при маникално-депресивна психоза.

Към страх от открити пространства са предразположени психически слаби личности, с различни нарушения на нервната система, вследствие на черепно-мозъчни травми, тумори, инфекции, проблеми с кръвоносните съдове.

Понякога фобията се наблюдава при хора, страдащи от епилепсия, гастродуоденит и хроничен бронхит.

Според твърдения на учените, личностите с агорафобия почти винаги изпитват затруднения със запазване на равновесие, заради недобре развит вестибуларен апарат. Ако зрението ги подведе, те веднага се дезориентират в пространството.

Разпространени причини за фобии

Средно около 5% от хората по света страдат от това заболяване. Да се определи какво точно го предизвиква е трудно.

Във всеки отделен случай фобията има своите предпоставки, но най-често са свързани с:

 • Генетика;
 • Специфична структура на мозъка;
 • Физическа или психическа травма в детството;

Фобията от открити пространства често е свързана с панически разстройства, при което човек изпитва периодични пристъпи на паника.

Те представляват интензивни, внезапни състояния на неконтролируем страх или силна тревога, когато реална опасност няма.

Според експертите, агорафобия се развива при всеки 3-ти човек с панически разстройства.

Тази хора живеят в страх от внезапна масова паника, което ги кара да избягват определени места или ситуации.

Някои личности с панически разстройства, опасявайки се от физическите усещания на пристъпите, се стараят да избягват всички възможни ситуации, които потенциално могат да доведат до агорафобия.

Според изследователите, симптомите на паническо разстройство с агорафобия имат тенденция да преминават към хроничен стадий. А паническо разстройство без страх от открити пространства в повечето случаи постепенно отшумява.

Съвместно с агорафобията то често се допълва още и с обсесивно-компулсивно разстройство. Това не означава, че фобията от открити пространства се развива само заедно с паническо разстройство.

Болният може да изпита страх или безпокойство, които не е задължително да прерасне в пристъп. Подобно състояние понякога се отнася към първичен стадий на агорафобия.

Психически и физически симптоми

Както и всяка фобия, така и страхът от открити пространства има своите физически и психологически симптоми. Към първите са:

 • Страх от пребиваване на места, които е трудно да бъдат напуснати или да се държи под контрол поведението на околните и ситуацията като цяло.
 • Страх от отдалечаване от други хора, особено в големи, празни пространства.
 • Усещане за безпомощност на публични или безлюдни местности.
 • Чувство, че тялото и околните хора не са истински.

В крайни случаи фобията води до това, че човек се нуждае от помощ на други хора за посещение на публични места. Характерът му е нестабилен и избягва да излизан навън.

По време на пристъп на паника и страх болните изпитват следните симптоми:

 • Световъртеж;
 • Гадене;
 • Стомашно-чревни проблеми, сред които и диария;
 • Болки и усещане за натиск в гърдите.

Кога е необходима лекарска помощ?

Хората с агорафобия често се страхуват от безпомощност в ситуации, в които може да се развие силна тревога. Тази фобия може в пълно изолиране от обществото. 

Не е желателно да се допуска такова състояние и своевременно да се направи консултация с психолог или психотерапевт.