Тази съвсем обичайна процедура неочаквано може да бъде вредна.

Жабурене на устата – по-висок риск от кариес

За да защитим максимално зъбите от кариес и други заболявания, не е достатъчно просто да си мием зъбите по 2 пъти дневно, смятат учени от Университета Дънди в Шотландия.

Според детския зъболекар Никола Инес, рискът от разрушаване на зъбите може да се понижи с 25% при използване на паста с флуор – концентрация с химичен елемент трябва е около 1350-1500 ppmF.

 Този минерал се съдържа в почти всички пасти за зъби, които се предлагат по магазините и аптеките у нас.

Няма нужда, дори и да четем написаното на опаковката, когато купуваме паста за зъби, дали съдържа флуор.

При някои условия първо е необходимо зъбите да се мият около 2 минути. Практиката показва, че много хора посвещават на това занятие около 40 секунди.

Също е важно да не се пропуска миенето на зъбите вечер. През нощта организма образува много по-малко слюнка, отколкото през деня. Затова и флуорът се отмива по-бавно и по-добре укрепва зъбите, докато спим.

Много е важно да се справим с навика усилено да си жабурим устата след миене на зъбите. Проблемът е, че по време на жабуренето активно се отмива флуора. В резултат зъбите не са достатъчно добре защитени.

Препоръчително е зъбите да се мият без допълнително жабурене.

Колко захар трябва да приемаме, за да не се развалят зъбите

Според данни на Световната здравна организация, възрастни и деца над 11 години трябва да приемат с храната не повече от 30 грама дневно. Това са 8 чаени лъжички.

По-добре да се ядат цели плодове, отколкото да се пият плодови сокове. Ако се пият много сокове, макар и изцедени от пресни плодове, влиянието върху зъбите е неблагоприятно.

И не само върху зъбите, пиенето на големи количества сокове от пресни сокове може да стане причина за напълняване, тъй като от плодовата захар нивата на глюкоза в кръвта рязко се повишават.

Това е предпоставка не само за трупане на излишни килограми, но и за развитие на ранна форма на диабет.

Формира се порочен кръг, при който състоянието на зъбите се влошава, а с развитието с течение на времето на ранна форма на диабет, този процес се задълбочава.