Не можете бързо да различите едната страна от другата? Например, на час по кормуване инструкторът ви казва да завиете на ляво, вие блокирате и с огромно усилие се опитвате да разберете какво трябва да направите.

Ако е така, вие съвсем не сте сами – значителна част от населението на Земята в зряла възраст се изправя пред същия проблем.

Така твърди лекарят терапевт Джерард Гормли (Gerard Gormley) от Кралския университет във Великобритания, който наблюдава този своеобразен феномен сред студенти и преподаватели.

Наляво или надясно

Например, по данни на Гормли почти 1/5 част от преподавателите и повече от ¼ от студентите в университета се затрудняват да определят къде е ляво и къде е дясно.

Това се дължи на факта, че процесът на различаване на лявото от дясното представлява сам по себе си сложен невропсихологически механизъм, в който участват няколко от функциите на по-висшата нервна дейност – способността към комплексното осмисляне на осезаемата, звуковата и зрителната информация, речевата функция, паметта.

При някои хора тези процеси протичат бързо и лесно, а някои се нуждаят от известно време.

Бъркането на ляво и дясно - възможни опасни последствия

Ако завиете на грешната страна, то няма да настъпи краят на света, но има много ситуации, при които объркването на лявата и дясната страна може да стане причина за разрушителни последствия.

Например, една от най-трагичните медицински грешки е свързана с операции, извършени на неправилната част от тялото на пациента – когато например се отстрани левият бъбрек вместо десният или десният крак вместо левият.

На лекарите и медицинските сестри им е доста по трудно да разграничават лявата и дясната страна и обратно.

Дясната страна на лекаря е лява за пациента, поради това за медицинските работници този процес включва и умението да се вижда огледалното отражение на повърхността. И въпреки всички опити за намаляване на риска от грешки, те все пак продължават да стават.

Грешки, свързани с различаването на страните се случват постоянно. Изследванията показват, че в по-голяма степен този проблем е по-характерен за жените, отколкото за мъжете.

Предполага се, че при силния пол е по-добре развита функцията за зрително-пространствена ориентация, способността да се запомня разположението на обектите и посоките на движение, което им позволява по-добре да се ориентират в непозната местност.

Тези, които редовно изпитват затруднения с определянето къде им е лявата ръка и къде дясната си измислят собствени подсказки, помагащи им бързо да се ориентират в ситуацията.

Например, запомнят на коя от ръцете си носят гривна, пръстен или часовник.

Цената на грешките

Тези трикове са ненадеждни и в някои случаи могат и да не сработят.

Особено се влошава способността за различаване на страните в екстремни ситуации, когато вашето внимание бива „атакувано“ от множество различни звукови и зрителни фактори едновременно.

Както показал експериментът, проведен от Гормли и неговите колеги с 234 студенти по медицина, в условия на болнично отделение - звънят телефони, чува се звукът от кардиомониторите.

Постоянно се задават въпроси от колеги, от пациенти, от техни роднини, ляво и дясно престават да различават дори и млади хора, които до тогава не са имали този проблем.

Авторите нарекли това явление „ефект на разсейването“. Прекалено голямо количество информация пречи на вземането на правилно решение.

В тази връзка Гормли смята, че за съществуването на този ефект е необходимо да бъдат предупредени всички професионалисти, чиято грешка може да струва живота и здравето на други хора – например лекари и пилоти от гражданската авиация.

Повечето от нас се нуждаят от известно време, за да преценят къде е ляво и дясно, а понякога ситуацията ни притиска да вземем незабавно решение, например, при шофиране, трябва да реагираме за секунди.

Може би проблемът с бъркането на ляво и дясно идва от недостатъчната тренираност на мозъка и с течение на времето с трупането на опит този проблем, ако може да се бъде определен като такъв се разрешава от само себе си.