1350 грама – толкова средно тежи главният мозък на човека. Същевременно функционира изключително сложно, заради което получава название „суперкомпютър“.

Главният мозък на човека е един от основните органи, тъй като дори биологична смърт се регистрира тогава, когато той умре. Ние събрахме списък с интересни факти за мозъка, за които практически никой не се досеща.

Факт №1 – мозъкът работи със скорост на болид

Главният мозък изпраща нервни импулси по цялото тяло – именно това ни позволява да се движим, да извършваме едни или други действия, да чувства. Но малко се досещат, че импулсите се предават буквално на пределни скорости – от 280 до 400 километра в час.

Това е сравнимо със скоростта, която набира най-бързата кола в света. И това е напълно обяснимо, тъй като човек е длъжен мигновено да реагира на някакви събития или действия. Ако пък импулсите се предават бавно, той няма да успява да реагира на всичко навреме.

Факт №2 – в главата се съхраняват няколко енциклопедии

По данните на учените, само една клетка на главния мозък може да се съхрани 5 пъти повече информация, отколкото в 32-томната Британска Енциклопедия.

И следва да се има предвид, че в пълната си версия това издание тежи около 60 килограма.

Изследователите продължават да опитват да определят какъв е потенциала на съхранение на информацията в мозъка, ако се направят разчети по аналогия с компютъра.

В крайна сметка се стигнало до число от около 1000 терабайта. Ако се вземе предвид, че целият обем от данни за 900-годишна история на Британия се съхранява на 70 терабайта, става ясно на какво е способен човешкия мозък.

Факт № 3 – през нощта мислите са по-активни, отколкото през деня

Смята се, че средното количество мисли, които преминават през главата на човек са от 50 до 70 хиляди дневно. И този факт често се споменава в книгите за свръхспособностите на главния мозък.

Същевременно този орган никога не спи – през нощта, когато човек се изключва, мозъкът е дори по-активен, отколкото през деня.

Много хора живо се интересуват от въпроса за съновиденията. Установено е, че броят сънища, които можете да видите през нощта пряко зависи от коефициента на интелигентност.

Съответно колкото по-висок е този показател, толкова по-ярки и интересни ще бъдат сънищата. Но, ако на сутринта не си ги спомняте, то не трябва да се притеснявате. Повечето от съновиденията продължават по 2-3 секунди и не се запомнят.

Факт №4 – полукълбата извършват нелогични действия

Дясното полукълбо изпълнява противоположни функции – управлява лявата страна на тялото и отговаря за разбирането на зрителните образи.

Същевременно дясната страна на мозъка не се занимава със създаване на логически връзки, а отговаря за синхронното възприемане и откриване на отношения между обектите.

Факт №5 – мъжкия мозък е по-голям от женския

Размерът и масата на мозъка нямат тясна взаимовръзка с интелекта и умствените способности на човек. Така например, след аутопсия на тялото на Айнщайн се оказало, че неговият мозък бил с тегло дори по-малко от статистическото – около 1200 грама.

Мъжкият мозък е с 10% по-голям от женския, но пък на нежния пол има повече нервни клетки и различни синапси, поради което функционира по-бързо и по-ефективно. Жените преработват информацията с дясното „емоционално“ полукълбо, а мъжете с „лявото“ логическото.